ΗΠΑ: 70χρονος θανατοποινίτης εκτελέστηκε στο Τέξας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2019, 05:00
ΗΠΑ: 70χρονος θανατοποινίτης εκτελέστηκε στο Τέξας

Ένας θανατοποινίτης, ηλικίας 70 ετών, έγινε την Πέμπτη ο γηραιότερος κρατούμενος που έχει εκτελεστεί ποτέ στο Τέξας μετά την επαναφορά της δυνατότητας επιβολής της εσχάτης των ποινών στις ΗΠΑ, το 1976.

 Ο Μπίλι Γουέιν Κομπλ, ο οποίος καταδικάστηκε για τους φόνους με πυροβόλο όπλο των γονιών και του αστυνομικού αδελφού της εν διαστάσει συζύγου του, καθώς και για την απαγωγή και την απόπειρα φόνου της ίδιας το 1989, εκτελέστηκε με τη χορήγηση θανατηφόρων ουσιών με ένεση στο Χάντσβιλ, λίγες ώρες μετά την απόρριψη από το Ανώτατο Δικαστήριο της αίτησής του να αναβληθεί η εκτέλεση της ποινής με την επίκληση της ανεπαρκούς υπεράσπισής του στη δίκη του.

Ο θάνατος του Κομπλ, βετεράνου του πολέμου του Βιετνάμ, ηλεκτρολόγου στο επάγγελμα, διαπιστώθηκε στις 02.34 τα ξημερώματα της Παρασκευής ώρα Ελλάδας.

Ήταν η τρίτη εκτέλεση θανατοποινίτη εφέτος στις ΗΠΑ και η δεύτερη στο Τέξας, την πολιτεία που έχει θανατώσει τους περισσότερους κρατουμένους από κάθε άλλη μετά το 1976.

Το 2018, 25 θανατοποινίτες εκτελέστηκαν στη χώρα, οι 13 στο Τέξας, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή. Περισσότεροι από 2.700 καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών αναμένουν την εκτέλεσή τους στις ΗΠΑ, με την περίοδο αναμονής να φθάνει κατά μέσον όρο τα 15 χρόνια.

Στο Τέξας, περίπου 30 θανατοποινίτες έχουν περάσει περισσότερα από 25 χρόνια πίσω από τα σίδερα, σύμφωνα με την Texas Tribune.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2019, 05:04