ΗΠΑ: Διευθυντής εφημερίδας ζητεί από την Κου Κλουξ Κλαν να λιντσάρει τους Δημοκρατικούς

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019, 09:31
ΗΠΑ: Διευθυντής εφημερίδας ζητεί από την Κου Κλουξ Κλαν να λιντσάρει τους Δημοκρατικούς
Ο διευθυντής και εκδότης μιας τοπικής εφημερίδας της Αλαμπάμα δέχεται σφοδρές επικρίσεις μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου γνώμης, στο οποίο ζητούσε από την Κου Κλουξ Κλαν να λιντσάρει τους Δημοκρατικούς και να «καθαρίσει» την Ουάσινγκτον.

«Έχει έρθει η ώρα η Κου Κλουξ Κλαν να βγει ξανά από τη νύχτα» ήταν ο τίτλος του άρθρου που έγραψε ο Γκούντλοου Σάτον την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Democrat-Reporter», η οποία εκδίδεται στην πόλη Λίντεν.

Σύμφωνα με τον Σάτον, «οι Δημοκράτες στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και οι Δημοκρατικοί συνωμοτούν για να αυξήσουν τη φορολογία στην Αλαμπάμα (…) Αυτή η σοσιαλιστική-κομμουνιστική ιδεολογία φαίνεται καλή στους αδαείς, τους ανεκπαίδευτους και τους ανόητους».

Για αυτό τον λόγο, η ΚΚΚ, τονίζει ο Σάτον, θα πρέπει να κρεμάσει τους πολιτικούς αυτούς και να κάνει επιδρομή στα σπίτια τους στην Ουάσινγκτον.

Η Κου Κλουξ Κλαν είναι η πιο παλιά ακροδεξιά οργάνωση των ΗΠΑ που πιστεύει στην ανωτερότητα της λευκής φυλής και ιδρύθηκε λίγο μετά τον εμφύλιο στη χώρα. Η οργάνωση ευθύνεται για πολλά λιντσαρίσματα, βιασμούς και βίαιες επιθέσεις εναντίον Αφροαμερικανών.

Το άρθρο του Σάτον προσέλκυσε την προσοχή αφότου φοιτητές του πανεπιστημίου Όμπερν της Αλαμπάμπα ανήρτησαν στο Twitter φωτογραφίες του.

Ο 79χρονος Σάτον επιβεβαίωσε τη Δευτέρα μιλώντας στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Montgomery Advertiser» ότι έγραψε το άρθρο.

«Αν μπορούσαμε να πείσουμε την Κλαν να πάει εκεί και να καθαρίσει την Ουάσινγκτον, θα είμαστε καλύτερα» επανέλαβε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα.

«Θα βγάλουμε τα σχοινιά, θα τα περάσουμε από ένα μεγάλο κλαδί και θα τους κρεμάσουμε όλους» επέμεινε. «Δεν ζητώ το λιντσάρισμα των Αμερικανών. Μιλάμε για σοσιαλιστές-κομμουνιστές» πρόσθεσε.

Ο Σάτον δήλωσε μάλιστα στη «Montgomery Advertiser» πως δεν πιστεύει ότι η Κου Κλουξ Κλαν είναι μια βίαιη οργάνωση. «Σκότωσαν μόνο λίγους ανθρώπους. Η Κλαν δεν είναι βίαιη παρά μόνο όταν χρειάζεται» τόνισε.

Το άρθρο γνώμης προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη, καθώς ο Σάτον ήταν γνωστός για την ερευνητική του δημοσιογραφία, για την οποία είχε κερδίσει πολλά βραβεία τη δεκαετία του 1990. Μετά τη δημοσιοποίηση του άρθρου αυτού πολλοί θεσμοί που του είχαν απονείμει βραβεία τα απέσυραν.

Από τη μεριά του, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Αλαμπάμα Νταγκ Τζόουνς εξέφρασε το σοκ του για το «απολύτως απεχθές» άρθρο και τόνισε ότι ο Σάτον θα πρέπει να παραιτηθεί αμέσως.

Η Δημοκρατική βουλευτής Τέρι Σέουελ, η οποία είναι Αφροαμερικανίδα, επεσήμανε ότι η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Σάτον δεν είναι αστεία, αλλά αποτελεί απειλή.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019, 10:55