Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα αρχίσουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του Covid-19 μία ή δύο ημέρες αφότου λάβουν την έγκριση των υγειονομικών αρχών τον επόμενο μήνα, δήλωσε χθες Κυριακή ο Μόνσεφ Σλάουι, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβερνητικής ομάδας για τα εμβόλια.

Περίπου το 70% του πληθυσμού της χώρας, με συνολικά 330 εκατομμύρια κατοίκους, θα πρέπει να εμβολιαστεί προκειμένου να επιτευχθεί «ανοσία αγέλης» απέναντι στον κορωνοϊό, με τον στόχο να μπορεί να επιτευχθεί ως τον Μάιο, σύμφωνα με τον Σλάουι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενδέχεται να δώσει έγκριση στα μέσα Δεκεμβρίου στο εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech. H Moderna αναμένεται να ζητήσει έγκριση για το εμβόλιό της αργότερα τον Δεκέμβριο.

«Το σχέδιό μας είναι να μπορέσουμε να μεταφέρουμε τα εμβόλια προς τα κέντρα εμβολιασμού εντός 24 ωρών μετά την έγκριση, επομένως αναμένω αυτό να γίνει ενδεχομένως τη δεύτερη ημέρα μετά την έγκριση, την 11η ή τη 12η Δεκεμβρίου» είπε ο Σλάουι στο CNN, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ημερομηνία κατά την οποία αναμένονται οι πρώτοι εμβολιασμοί.

«Κανονικά, με το ποσοστό αποτελεσματικότητας που έχουμε (94%), το να εμβολιάσουμε το 70% ή σχεδόν αυτό το ποσοστό του πληθυσμού θα επέτρεπε να έχουμε μια πραγματική συλλογική ανοσία. Αυτό θα γίνει πιθανόν τον Μάιο ή κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τα σχέδιά μας» εξήγησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας κάθε πολιτείας θα είναι υπεύθυνες για τον σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος, ενώ οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα διανεμηθούν σε κάθε πολιτεία με βάση τον πληθυσμό της.

Γιορτή των Ευχαριστιών

Οι ανακοινώσεις σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έγιναν την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ φαίνεται να βγαίνει και άλλο εκτός ελέγχου, με την κρίση να ωθεί τις τοπικές και πολιτειακές αρχές να επαναφέρουν περιορισμούς στην οικονομική και κοινωνική ζωή, με την ελπίδα να σπάσουν τον κύκλο των μολύνσεων.

Χθες Κυριακή η κομητεία του Λος Άντζελες ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύεται πλέον στα εστιατόρια και τα μπαρ να σερβίρουν σε εσωτερικούς χώρους για διάστημα τουλάχιστον για τριών εβδομάδων. Πρόκειται για την πρώτη φορά από τα τέλη Μαΐου που τα εστιατόρια της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ αναγκάζονται να περιοριστούν στη διανομή κατ’ οίκον και την παραλαβή πακέτων από το κατάστημα. Το μέτρο θα ισχύει από την Τετάρτη.

Οι υγειονομικές αρχές ανησυχούν ότι η πανδημία θα εξαπλωθεί με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς στις ΗΠΑ, καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί ετοιμάζονται να ταξιδέψουν και να βρεθούν με την οικογένειά τους με την ευκαιρία της Γιορτής των Ευχαριστιών, παρά τις προειδοποιήσεις να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να κάνουν τεστ για κορωνοϊό πριν τη γιορτή της Πέμπτης, με μεγάλες ουρές να σχηματίζονται σε κέντρα διεξαγωγής τεστ στη Νέα Υόρκη και αλλού. Τα περισσότερα φαρμακεία στο Σικάγο όπου μπορούν να διενεργηθούν τεστ Covid-19 δεν έχουν πλέον διαθέσιμο ραντεβού.

«Πιστεύω ότι το ποσοστό των μολύνσεων από Covid-19 θα αυξηθεί, όπως πιστεύω ότι οι περισσότεροι Νεοϋορκέζοι θα παχύνουν» σχολίασε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες.

Ο Κουόμο επισήμανε ότι οι αρχές της πόλης ερευνούν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες 7.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε γάμο υπερορθόδοξων Εβραίων στο Μπρούκλιν.

Νεβάδα

Από την πλευρά του ο κυβερνήτης της Νεβάδα, ο οποίος διαγνώστηκε με κορωνοϊό στις 13 Νοεμβρίου, δήλωσε χθες ότι αυστηροποιεί τους κανόνες για τα καζίνο, τα εστιατόρια και τα μπαρ, ενώ καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για τους πολίτες όταν συναντιούνται με άτομα που δεν ανήκουν στο νοικοκυριό τους, είτε σε εξωτερικούς είτε σε εσωτερικούς χώρους.

«Είτε πιστεύετε στην επιστήμη του Covid-19 είτε όχι, η πραγματικότητα είναι αυτή: η covid-19 γεμίζει τις κλίνες των νοσοκομείων μας και απειλεί όλους τους κατοίκους στη Νεβάδα» τόνισε ο 66χρονος κυβερνήτης, ο Στιβ Σίσολακ.

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 12 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού το Σάββατο, ενώ έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 255.000 θάνατοι από την έναρξη της πανδημίας.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων με κορωνοϊό έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 50% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Στοιχεία του Reuters δείχνουν ότι η εξάπλωση της επιδημίας στις ΗΠΑ επιταχύνεται, με σχεδόν ένα εκατομμύριο νέες μολύνσεις να καταγράφονται τις προηγούμενες έξι ημέρες, ενώ για να φτάσει η χώρα από τα 10 εκατομμύρια κρούσματα στα 11 εκατομμύρια χρειάστηκαν οκτώ ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης