ΗΠΑ: Για το Πεντάγωνο οι πολεμικοί ανταποκριτές μπορεί να είναι και «παράνομοι μαχητές»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015, 01:48
ΗΠΑ: Για το Πεντάγωνο οι πολεμικοί ανταποκριτές μπορεί να είναι και «παράνομοι μαχητές»
Το Πεντάγωνο δέχθηκε τη Δευτέρα σφοδρές επικρίσεις διότι, σε πρόσφατο έγγραφό του, ανέφερε ότι οι πολεμικοί ανταποκριτές, τους οποίους παραλληλίζει με κατάσκοπους, θα μπορούσαν σε ορισμένες περιπτώσεις να τυγχάνουν μεταχείρισης παρόμοιας με των «παράνομων μαχητών».

Οι συστάσεις του Πενταγώνου πέρασαν σχετικά απαρατήρητες όταν είχαν εκδοθεί, τον Ιούνιο, στο νέο εγχειρίδιο για το Δίκαιο του Πολέμου που εξέδωσε το υπουργείο Αμυνας (Defense Department's new Law of War Manual).

Ομως σε άρθρο της σύνταξής της που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η εφημερίδα «The New York Times» κατήγγειλε το έγγραφο αυτό και κάλεσε να αποσυρθεί, προειδοποιώντας ότι θα καταστήσει την κάλυψη των ένοπλων συρράξεων από τους δημοσιογράφους «πιο επικίνδυνη, δύσκολη και υποκείμενη σε αυστηρότερη λογοκρισία».

Γενικά, το εγχειρίδιο αυτό αναφέρει ότι οι δημοσιογράφοι είναι πολίτες οι οποίοι πρέπει να προστατεύονται από επιθέσεις.

Ομως σε ορισμένες περιπτώσεις, οι περιστάσεις των οποίων δεν προσδιορίζονται με σαφήνεια, δημοσιογράφοι μπορεί να θεωρηθούν «παράνομοι μαχητές», μια κατηγορία στην οποία κατατάσσονται για παράδειγμα τα μέλη της αλ Κάιντα.

«Το να συντάσσονται κείμενα για στρατιωτικές επιχειρήσεις μπορεί να είναι πολύ παρόμοιο με τη συγκέντρωση πληροφοριών ή ακόμη και με την κατασκοπεία», αναφέρεται στο εγχειρίδιο.

«Ενας δημοσιογράφος ο οποίος ενεργεί σαν κατάσκοπος μπορεί να υπόκειται σε μέτρα ασφαλείας και να τιμωρείται εάν συλλαμβάνεται. Για να αποφεύγεται το ενδεχόμενο να θεωρηθούν εσφαλμένα κατάσκοποι, οι δημοσιογράφοι πρέπει να εργάζονται ανοικτά και με την άδεια των αρμοδίων αρχών», προστίθεται.

Επιπλέον, κατά το εγχειρίδιο, τα κράτη «μπορεί να χρειάζεται να λογοκρίνουν το έργο δημοσιογράφων ή να λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας ώστε (σ.σ. οι δημοσιογράφοι) να μην αποκαλύπτουν ευαίσθητες πληροφορίες στον εχθρό».

«Πολύ σοβαρό πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου»


Για τη σύνταξη των Times το εγχειρίδιο αυτό θα μπορούσε να καταφέρει «πολύ σοβαρό πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου».

«Αυταρχικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να ωφεληθούν παραπέμποντας σ' αυτό για να δείξουν ότι η δεσποτική μεταχείριση των δημοσιογράφων από μέρους τους —συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών— είναι γενικά σύμφωνη με τους κανόνες που έχει θέσει η αμερικανική κυβέρνηση», τόνισε στο άρθρο της η εφημερίδα.

Το να συγχέεται από το Πεντάγωνο η κατασκοπεία με τη δημοσιογραφία, προσθέτουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, δίνει τροφή στην προπαγάνδα καθεστώτων που συκοφαντούν δυτικούς δημοσιογράφους και τους κατηγορούν ψευδώς ότι είναι κατάσκοποι.

Εξάλλου και η μη κυβερνητική οργάνωση Επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ) είχε επικρίνει επίσης έντονα το εγχειρίδιο αυτό του Πενταγώνου τον περασμένο μήνα.

«Τη στιγμή που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να επιδειχθεί διεθνής ευαισθησία στα θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», εκτίμησε η CPJ, «το Πεντάγωνο εξέδωσε ένα έγγραφο το οποίο εξυπηρετεί τα συμφέροντά του και μόνο και συμμετέχει δυστυχώς στο χαμήλωμα του πήχη».

Η επικαιροποίηση του εγχειριδίου αυτού δεν δίνει «έγκριση σε κανέναν να αναλάβει κάποια συγκεκριμένη δράση εναντίον δημοσιογράφων», τόνισε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο αντισυνταγματάρχης Τζο Σάουερς. «Δεν είναι κανόνας και δεν έχει φύση οδηγίας», επέμεινε ο ίδιος.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015, 02:15