ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί κινούνται προς την παραπομπή του υπουργού Δικαιοσύνης για περιφρόνηση του Κογκρέσου

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Μαΐου 2019, 20:32
ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί κινούνται προς την παραπομπή του υπουργού Δικαιοσύνης για περιφρόνηση του Κογκρέσου

Ένα βήμα πιο κοντά στην παραπομπή του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ για περιύβριση του Κογκρέσου κινήθηκαν σήμερα οι Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές, σε μια προαναγγελθείσα μετωπική σύγκρουση Δημοκρατικών - Λευκού Οίκου έπειτα από την άρνηση του Μπαρ να παραδώσει την πλήρη, χωρίς περικοπές, περίφημη έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ.

Η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων υπέβαλε έκθεση παραπομπής του Μπαρ για περιφρόνηση του Κογκρέσου έπειτα από τη λήξη σήμερα μιας δεύτερης προθεσμίας που του είχε δοθεί για να παραδώσει την έκθεση Μάλερ, όπως ζητούν οι Δημοκρατικοί.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε ήδη αθετήσει μια πρώτη προθεσμία που του είχε θέσει η Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπαρ δεν συμμορφώθηκε με το αίτημα της Επιτροπής για αυτά τα έγγραφα και συνεπώς παρεκώλυσε τις συνταγματικές, εποπτικές και νομοθετικές λειτουργίες», αναφέρει στην έκθεση της η Επιτροπή.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τα μέλη της Επιτροπής θα συγκληθούν την Τετάρτη για να αποφασίσουν την υιοθέτηση ή μη της έκθεσης. Αν εγκριθεί, τότε η Βουλή θα ψηφίσει κατά πόσον θα παραπέμψει τον Μπαρ με την κατηγορία περιύβρισης του Κογκρέσου.

Η διαδικασία μπορεί να φέρει τον Μπαρ ενώπιον αστικού δικαστηρίου, με πιθανή επιβολή προστίμων μέχρι και φυλάκιση.

Η έκθεση της Επιτροπής καλεί την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι να κάνει «όλες τις απαραίτητες ενέργειες» να επιβάλει την κλήτευση που εξέδωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Τζέρολντ Νάντλερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 6 Μαΐου 2019, 20:32