ΗΠΑ: Η Ουάσιγκτον «φοβάται» ότι αέριο σαρίν χρησιμοποιήθηκε στη Συρία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018, 19:20
ΗΠΑ: Η Ουάσιγκτον «φοβάται» ότι αέριο σαρίν χρησιμοποιήθηκε στη Συρία
Οι ΗΠΑ «φοβούνται» ότι το αέριο σαρίν χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα στη Συρία, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις.

Χλώριο «έχει» χρησιμοποιηθεί «σε πολλές περιπτώσεις» σε επιθέσεις στη Συρία, επεσήμανε ο Μάτις, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο σχετικά με τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν πριν από μία ημέρα από αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Όμως αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο, είναι το ενδεχόμενο να έγινε χρήση του αερίου σαρίν πρόσφατα», συμπλήρωσε ο υπουργός Άμυνας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν προς το παρόν στη διάθεσή τους αποδείξεις που να υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και ομάδες ανταρτών «αναφέρουν ότι χρησιμοποιήθηκε αέριο σαρίν. Επομένως, αναζητούμε αποδείξεις», συνέχισε ο Μάτις.

Εντούτοις παραδέχθηκε: «Δεν έχω καμία απόδειξη».

«Θα ήταν σφάλμα» της συριακής κυβέρνησης «να παραβιάσει εκ νέου τη συνθήκη για τα χημικά όπλα», προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής διοίκησης υποστήριξε χθες ότι η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος «συνεχίζουν να χρησιμοποιούν χημικά όπλα». Ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «δεν αποκλείει» καμία επιλογή και ότι «η χρήση στρατιωτικής βίας εξετάζεται».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018, 19:20