ΗΠΑ: Η Βόρεια Κορέα ανέβαλε τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον

ΗΠΑ: Η Βόρεια Κορέα ανέβαλε τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον
Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι ανακοίνωσε ότι οι Βορειοκορεάτες «δεν ήταν έτοιμοι» για την προβλεπόμενη συνάντηση αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στο δεξί χέρι του Κιμ Γιονγκ Ουν και στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, η οποία αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επρόκειτο να συναντηθεί την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη με τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, έναν από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Αλλά η συνάντηση αναβλήθηκε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, μεσούσης της εκλογικής βραδιάς στις ΗΠΑ, χωρίς να ανακοινωθεί καμιά αιτιολογία.

«Η Βόρεια Κορέα είπε ότι ήθελε να αναβάλει» τη συνάντηση, δήλωσε στους δημοσιογράφους η Χέιλι από την έδρα του ΟΗΕ μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ.

«Δεν πιστεύω ότι υπήρχε κάποιο μείζονος σημασίας πρόβλημα. Την ακύρωσαν γιατί δεν ήταν έτοιμοι. Συνεχίζουμε να είμαστε έτοιμοι για τις συνομιλίες» πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε την προηγουμένη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις για την αιτία της αναβολής.

«Θα κάνουμε τη συνάντηση μια άλλη μέρα. Αλλά δεν είμαστε πολύ ευτυχείς με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση με τη Βόρεια Κορέα» τόνισε.

Ο Πομπέο επρόκειτο να επωφεληθεί από αυτήν τη νέα συνάντηση για να προσπαθήσει να υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος στο ακανθώδες θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού και να ετοιμάσει μια νέα σύνοδο κορυφής μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ.

Αυτή η δεύτερη κατ' ιδίαν συνάντηση, μετά την ιστορική πρώτη τον Ιούνιο στη Σιγκαπούρη, θα διεξαχθεί στην «αρχή του νέου έτους», υποσχέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2018, 12:03