O Ρότζερ Στόουν είχε επιτύχει μία μικρή νομική νίκη την περασμένη Παρασκευή, αλλά μόλις μέσα σε τέσσερις ημέρες, βρέθηκε αντιμέτωπος με μία δύσκολη κατάσταση.

Τώρα, ακόμη και οι φίλοι του αναμένουν πως θα επιβληθεί στον πρώην πολιτικό σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ ένας σοβαρός δικαστικός περιορισμός, απαγορεύοντας του συνολικά να μιλάει δημόσια για την υπόθεσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκτακτη ακροαματική διαδικασία αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο σε δικαστήριο στην Ουάσινγκτον, μετά την προηγούμενη κίνησή του να δημοσιοποιήσει στο Instagram ένα απειλητικό μήνυμα για την δικαστή Έϊμι Μπέρμαν Τζάκσον.

Ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμη χειρότερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, η δικαστής μπορεί να στείλει τον Στόουν στην φυλακή, σχολιάζει το «Politico».

Αυτή είναι η δικαστική και νομική πραγματικότητα με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο 66χρονος Στόουν παρά τις προσπάθειες που έκανε να υποβαθμίσει την δημοσιοποίηση της ανάρτησης που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας. Με την ανάρτησή αυτή, ο ίδιος παραπονέθηκε για τον Ρόμπερτ Μάλερ χαρακτηρίζοντας τον ως «εκτελεστή» που συνδέεται με το «Βαθύ Κράτος», ενώ σχολίασε και την «διορισμένη από τον Ομπάμα δικαστή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην φωτογραφία που ανάρτησε ο Στόουν υπήρχε η Τζάκσον κι ένα σύμβολο που έμοιαζε με σταυρόνημα ή στόχαστρο στην γωνία της ίδιας φωτογραφίας.

Ο ίδιος αργότερα έσβησε την αναφερόμενη ανάρτηση, αλλά και ζήτησε από την δικαστή Τζάκσον μία επίσημη συγνώμη.

Η ανάρτηση του Στόουν έγινε σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 100 ωρών μετά την απόφαση που είχε λάβει η δικαστής, προκειμένου να περιορίσει την δυνατότητα σχολιασμού των εξελίξεων για την υπόθεσή του από τον ίδιο. Έτσι, με δεδομένη την απόφαση της Παρασκευής, επιτρεπόταν στον Στόουν να μιλάει για την υπόθεσή του, μόνο εντός του δικαστηρίου κι αυτό, θεωρήθηκε μία νομική νίκη για τον ίδιο.

«Είναι στριμωγμένος. Είναι αναγκαίο να του επιβληθεί μία μικρή ποινή», δήλωσε ο Τάιλερ Νίξον που είναι παλιός φίλος και σύμβουλος του Στόουν.

Τα καυστικά σχόλια του Στόουν σχετίζονται με την προσπάθειά του να συγκεντρώσει χρήματα, «ενώ ο ίδιος μαθαίνει το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθεί για τη νόμιμη συγκέντρωση χρημάτων για τη νομική υπεράσπισή του, καθώς διαμαρτύρεται γι’ αυτό που ο ίδιος θεωρεί, ως μία δικαστική πλάνη για την ποινική δίωξή του», πρόσθεσε ο Νίξον. «Τα περιθώρια είναι στενά κι ελπίζω πως η δικαστής θα του δώσει την ευκαιρία για ένα ή δύο μικρά λάθη, πριν το λάβει σοβαρά υπόψη της», σχολίασε ο ίδιος.

Ωστόσο, σε νομικό επίπεδο δεν είναι ξεκάθαρο αν η Τζάκσον θα δώσει στον Στόουν μία δεύτερη ευκαιρία.

Η δικαστής Τζάκσον έχει διοριστεί από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ απέκτησε μία σοβαρή φήμη από τις υποθέσεις της έρευνας του Ρόμπερτ Μάλερ τις οποίες κλήθηκε να εποπτεύσει.

Μεταξύ των υποθέσεων αυτών, συμπεριλαμβάνονται οι κατηγορίες κατά του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Πολ Μάναφορτ, αλλά και του στενού συνεργάτη του, Ρικ Γκέιτς, που ήταν αντιπρόεδρος στην ίδια προεκλογική εκστρατεία.

Στην υπόθεση αυτή, η Τζάκσον εξέδωσε περιοριστική απόφαση για τους Μάναφορτ και Γκέιτς, όπως επίσης και για τους δικηγόρους τους, απαγορεύοντας τους να μιλούν δημόσια. Η απαγόρευση αυτή είχε ενεργοποιηθεί λίγες ημέρες μετά την κατάθεση του αρχικού κατηγορητηρίου από τον Μάλερ σε βάρος τους.

Αργότερα, η ίδια δικαστής έστειλε στον Μάναφορτ στην φυλακή, μόλις κατηγορήθηκε από τον Μάλερ για προσπάθεια χειραγώγησης μαρτύρων κι από τότε, ο 69χρονος Μάναφορτ παραμένει φυλακισμένος.

Η δικαστής έχει πολλές επιλογές, αναφορικά με τους χειρισμούς που μπορεί να κάνει στην υπόθεση του Στόουν. Η ίδια μπορεί να περιοριστεί στο να τον προειδοποιήσει αυστηρά ή να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης για την απαγόρευση δημόσιων σχολίων για την υπόθεση, όπως έκανε την Παρασκευή για τους δικηγόρους του Μάλερ, αλλά και του Στόουν, αλλά και των πιθανών σοβαρών μαρτύρων για την υπόθεση.

Στην απόφαση της Παρασκευής, η απαγόρευση δεν ίσχυε -εντός του δικαστηρίου – για τον ίδιο τον Στόουν.

Παράλληλα, η Τσάκσον μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς στον Στόουν, όπως να ζητήσει από τον ίδιο να φορά πομπό GPS κατά τις μετακινήσεις του ή να του επιβάλλει αυστηρότερους περιορισμούς σχετικά με την δυνατότητα του να ταξιδέψει. Η δικαστής έχει ήδη θέσει κάποιους περιορισμούς αναφορικά με τα ταξίδια του Στόουν, απαιτώντας την έκδοση άδειας από το δικαστήριο όταν ο ίδιος θέλει να ταξιδέψει γύρω από τη Νότια Φλόριντα, τη Νέα Υόρκη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Επίσης, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επιβολής ενός προστίμου από την δικαστή ή ακόμη και της φυλάκισής του.

«Η έκδοση μιας εντολής (συνολικής) απαγόρευσης στον Στόουν να μιλάει για την υπόθεση θα είναι το μικρότερο από τα προβλήματα με τα οποία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος, στην περίπτωση που διερευνώντας την συμπεριφορά του, αποφασιστεί ότι αυτή αποτελεί μία προσπάθεια εκφοβισμού ή απειλή κατά της δικαστή», δήλωσε ο Σάνλον Γου, ένας δικηγόρος υπεράσπισης που προηγούμενα έχει εκπροσωπήσει τον Γκέιτς.

Ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για την προστασία των ομοσπονδιακών δικαστών (U.S. Marshals Service) δήλωσε ότι η υπηρεσία έχει ενημερωθεί για την πιθανή απειλή του Στόουν κατά της Τζάκσον. Ωστόσο, αρνήθηκε να συζητήσει την ειδική φύση κάποιων απειλών, αλλά και τον τρόπο προστασίας που παρέχεται στους δικαστές.

Πριν από την δημοσίευση της επίμαχης φωτογραφίας στο Instagram είχε διαφανεί ότι ο Στόουν δεν θα υπεράσπιζε με συμβατικό τρόπο τον εαυτό του. Ο ίδιος, από την απαγγελία του κατηγορητηρίου σε βάρος του, τον προηγούμενο μήνα εμφανίστηκε στην τηλεόραση κι έδωσε συνεντεύξεις από τη Νότια Φλόριντα. Στην δικαστική αίθουσα, οι δικηγόροι του κατέθεσαν ενστάσεις κατά της Τζάκσον για την ανάθεση της υπόθεσης στην δικαστή, ενώ κατηγόρησαν τον Μάλερ ότι προχώρησε στην δημοσιοποίηση του κατηγορητηρίου του Στόουν, προτού να έχει εξασφαλίσει την έγκρισή του από το δικαστήριο.

Η νομική στρατηγική που ακολουθεί ο Στόουν καταρτίστηκε αφού ο ίδιος παρατήρησε τη νομική στρατηγική υπεράσπισης του Μάναφορτ, όπως δηλώνει οι φίλοι και οι πολιτικοί σύμμαχοί του.

«Ο Ρότζερ παρακολούθησε άλλους ανθρώπους να υπερασπίζονται σιωπηλά τον εαυτό τους και να χάνουν», δήλωσε ο Μάικλ Καπούτο, πρώην σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ το 2016 και φίλος του Στόουν από παλιά, που έχει δώσει κατάθεση στο πλαίσιο της έρευνας του Μάλερ. «Ο Στόουν έλαβε την συνειδητή απόφαση να μιλήσει δυνατά και ξεκάθαρα για την αθωότητά του σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ομάδα έρευνας του Μάλερ απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Στόουν τον προηγούμενο μήνα, για ψευδορκία, παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, αλλά και προσπάθεια χειραγώγησης μαρτύρων.

Στην περίπτωση που Στόουν καταδικαστεί για τις κατηγορίες αυτές, μπορεί να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη των τεσσάρων ετών.

Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας για την δίκη του, οι εισαγγελείς στην ομάδα του Μάλερ επεδίωξαν την έκδοση μιας απαγορευτικής απόφασης σχολιασμού της υπόθεσης, εκφράζοντας τον φόβο τους, ότι τα σχόλια του Στόουν θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόδοση της δικαιοσύνης στην διάρκεια της δίκης.

Σε ένα μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο «Politico» ο Στόουν ενημέρωσε θα παραστεί στην αυριανή δικαστική ακρόαση, όπως έχει διαταχθεί από το δικαστήριο. «Δεν έχω κάποιο άλλο σχόλιο για την ώρα» ανέφερε.

Πηγή: Politico – ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης