ΗΠΑ: Μεγάλη στρατιωτική άσκηση στην Αίγυπτο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2013, 04:04
ΗΠΑ: Μεγάλη στρατιωτική άσκηση στην Αίγυπτο
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν, στα μέσα Σεπτεμβρίου, μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση στην Αίγυπτο, με την ονομασία Bright Star, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, παρά τα αιματηρά επεισόδια που έλαβαν χώρα τον τελευταίο μήνα και είχαν ως αποτέλεσμα την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου από τον στρατό.

«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε με το σχέδιό μας», είπε ο Χέιγκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Πεντάγωνο. Ο αμερικανός υπουργός βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον επικεφαλής του αιγυπτιακού στρατού, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, από τότε που η παρέμβαση του στρατού είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από την εξουσία ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε αποφασίσει να μην χαρακτηρίσει την απομάκρυνση του Μόρσι από τον στρατό ως «πραξικόπημα». Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποξενώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον αιγυπτιακό στρατό, ο οποίος επωφελείται από 1,3 δις δολάρια ετησίως σε στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ.

Η εν λόγω άσκηση, η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, είχε ακυρωθεί το 2011 εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής στην Αίγυπτο.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2013, 04:06