Οι τριβές αφέθηκαν κατά μέρος και η έμφαση δόθηκε στη συνεργασία, καθώς  ο Αμερικανός και ο Μεξικανός πρόεδρος διατράνωσαν την Τρίτη τη βούλησή τους να «συσφίξουν» τη διμερή σχέση και να αντιμετωπίσουν από κοινού τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορά τους και τον πληθωρισμό.

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «φίλο» και «εταίρο» τον ομόλογό του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, τον οποίο υποδέχθηκε για δεύτερη φορά στον Λευκό Οίκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι αυτό παρότι ο αρχηγός του μεξικανικού κράτους αρνήθηκε να συμμετάσχει στις αρχές Ιουνίου στη Σύνοδο της Αμερικής στο Λος Άντζελες, διότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να μην προσκαλέσει αυτές της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας. Η απόφασή του εκλήφθηκε από αρκετούς ως βαριά διπλωματική προσβολή.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Οι δύο ηγέτες εκφράζουν εξάλλου πολύ διαφορετικές απόψεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία: ο Μεξικανός πρόεδρος αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, ακολουθώντας τα βήματα της Δύσης.

«Παρά τους υπερβολικούς τίτλους που διαβάζουμε συχνά, εσείς κι εγώ έχουμε σθεναρή, παραγωγική σχέση εργασίας», διαβεβαίωσε μολαταύτα ο Μπάιντεν τον ομόλογό του.

«Πιστεύω πως όταν εργαζόμαστε μαζί, μπορούμε να επιλύουμε τα προβλήματά μας», συνέχισε ο Δημοκρατικός, επιμένοντας στη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα των δύο κρατών.

Αναφερόμενος στους θανάτους 53 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων πολλών Μεξικανών, μέσα στο ρυμουλκό εγκαταλελειμμένου φορτηγού όπου η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 60° Κελσίου την 27η Ιουλίου στο Σαν Αντόνιο (Τέξας), ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως οι αρχές των ΗΠΑ κλιμακώνουν τον αγώνα εναντίον των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των μεταναστών.

 

 

Στην κοινή ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο μετά τη συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες διαβεβαίωσαν πως η τραγωδία αυτή «ενισχύει περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας να καταδιώξουμε τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών που συσσωρεύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε βάρος των μεταναστών και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε τις ριζικές αιτίες της μετανάστευσης».

«Χρειαζόμαστε να ενωθούν μαζί μας όλες οι χώρες της περιοχής», δήλωσε νωρίτερα ο Μπάιντεν, ο οποίος κατηγορείται από την αντιπολίτευση, τους Ρεπουμπλικάνους, πως δείχνει υπερβολική χαλαρότητα εν μέσω συλλήψεων-ρεκόρ παράτυπων μεταναστών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Για τον ένοικο του Λευκού Οίκου, η μετανάστευση είναι πρόβλημα «όλου του ημισφαιρίου».

Στο δελτίο Τύπου, οι δύο ηγέτες σημείωσαν ακόμη πως το Μεξικό δεσμεύτηκε να διαθέσει χρηματοδότηση 1,5 δις δολαρίων και πλέον για έργα υποδομής στα σύνορα.

Ο Μεξικανός πρόεδρος τάχθηκε και αυτός υπέρ της «ενισχυμένης συνεργασίας» των δύο κρατών, επαναφέροντας ταυτόχρονα αιτήματα που έχει διατυπώσει επανειλημμένα, ιδίως το να δοθούν έγγραφα σε συμπατριώτες του μετανάστες εγκατεστημένους για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ.

 

 

Αναφερόμενος στη «δύσκολη εποχή» και τον πληθωρισμό «από τον οποίο υποφέρει όλος ο κόσμος», ο πρόεδρος που ανήκει στη μεξικανική εθνικιστική αριστερά εισηγήθηκε επίσης να υπάρξει διμερής αναστολή των δασμών «για να μειωθούν οι τιμές, προς όφελος των καταναλωτών».

«Παρά τις διαφορές και τις διαφωνίες μας, που δεν είναι εύκολο να ξεχάσουμε, έχουμε αποδειχθεί, επανειλημμένα, ικανοί να εργαστούμε σαν αληθινοί σύμμαχοι», πρόσθεσε ο Λόπες Ομπραδόρ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης