Δύο ιρανές δημοσιογράφοι βρίσκονται υπό κράτηση για περισσότερο από ένα μήνα, με την κατηγορία της «προπαγάνδας» εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η Νιλουφάρ Χαμεντί και η Ελαχέχ Μοχαμαντί «τελούν υπό προσωρινή κράτηση για προπαγάνδα κατά του συστήματος και συνωμοσία για δράση εναντίον της εθνικής ασφαλείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της δικαιοσύνης Μασούντ Σεταγεσί, κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Τεχεράνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο γυναίκες δημοσιογράφοι είχαν καλύψει το θέμα της Μαχσά Αμινί, της νεαρής γυναίκας που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών με την κατηγορία ότι παραβίασε τον ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μη φορώντας σωστά την ισλαμική μαντίλα. Ο θάνατός της στις 16 Σεπτεμβρίου πυροδότησε ένα κύμα αμφισβήτησης στη χώρα το οποίο διαρκώς αυξάνεται και δε λέει να κοπάσει. 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Η 30χρονη φωτορεπόρτερ Νιλουφάρ Χαμεντί, η οποία συνελήφθη στις 20 Σεπτεμβρίου και εργάζεται στην εφημερίδα Σαργ, είχε μεταβεί στο νοσοκομείο όπου η Μαχσά Αμινί βρισκόταν σε κώμα πριν καταλήξει.

Η 35χρονη Ελαχέχ Μοχαμαντί, δημοσιογράφος της εφημερίδας Χαμ Μιχάν, συνελήφθη στις 29 Σεπτεμβρίου. Είχε μεταβεί στην πόλη Σαγέζ, στην επαρχία του Κουρδιστάν, για να καλύψει την κηδεία της νεαρής γυναίκας και στην πόλη αυτή είχε πραγματοποιηθεί μία από τις πρώτες διαδηλώσεις.

Περισσότεροι από 300 ιρανοί δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ είχαν επικρίνει στις 30 Οκτωβρίου τις αρχές επειδή «συνέλαβαν συναδέλφους και τους στέρησαν τα δικαιώματά τους», και κυρίως την «πρόσβαση στους δικηγόρους τους».

Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως διαδηλωτές, αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων. Εκατοντάδες άλλοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες, έχουν συλληφθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης