Μετά από 314 ημέρες κενού εξουσίας, ο συντηρητικός Μαριάνο Ραχόι διαδέχεται τον… εαυτό του ως πρωθυπουργός της Ισπανίας, σε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο πολιτικό κλίμα.

Ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι θα ανακοινώσει την σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου την ΠέμπτηΟ επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη των Ciudadanos καθώς και τη «σιωπηρή αποδοχή» αρκετών στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που απείχαν από την ψηφοφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ραχόι χρειαζόταν απλή πλειοψηφία στη Βουλή για να εξασφαλίσει την επιστροφή του στην εξουσία. Κατάφερε να κερδίσει 170 θετικές ψήφους (ακριβώς όσες είχε αποσπάσει και στην ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης). Συνολικά 111 βουλευτές τον καταψήφισαν και 68 απείχαν.

Ο κ. Ραχόι ανακοίνωσε ότι θα ανακοινώσει την σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη.

Νωρίτερα ο πρώην ηγέτης του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από βουλευτής προκειμένου να μην αφήσει να κυβερνηθεί η χώρα από τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιχειρήσει να ανακτήσει την ηγεσία του κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι θα έχει ως πρώτο και κυριότερο στόχο της να επιτύχει την αποδοχή του προϋπολογισμού του 2017, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας του ισπανικού κράτους να μειώσει το έλλειμμά του στο νούμερο που έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως δήλωσε ο τωρινός υπουργός Οικονομικών της χώρας, Λουίς ντε Γκουίντος, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει τουλάχιστον πέντε δις ευρώ από περικοπές. Πρόκειται για μια ρύθμιση που είναι απίθανο να έχει την αποδοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία στην πλειοψηφία τους τάσσονται κατά των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα.

Παρόλα αυτά, η στήριξη από άλλα κόμματα θα είναι αναγκαία για το Λαϊκό Κόμμα, καθώς, σύμφωνα με τις επιταγές του συντάγματος, για να περάσει τον προϋπολογισμό, είναι αναγκαίο να επιτύχει απλή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης