Ισραήλ: «Περισσότεροι από το 97% των πρόσφατων θανάτων από Covid ήταν ανθρώπων που δεν είχαν εμβολιαστεί»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021, 16:01
Ισραήλ: «Περισσότεροι από το 97% των πρόσφατων θανάτων από Covid ήταν ανθρώπων που δεν είχαν εμβολιαστεί»

Περισσότεροι από το 97% των θανάτων από Covid-19 στο Ισραήλ κατά τον τελευταίο μήνα ήταν ανθρώπων που δεν είχαν εμβολιαστεί, δήλωσε σήμερα Τρίτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς η κυβέρνησή του προσπαθεί να αυξήσει την προσέλευση των πολιτών για εμβολιασμό με το εμβόλιο της Pfizer Inc.

Περίπου το 38% του ισραηλινού πληθυσμού των 9 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Όμως οι στόχοι της κυβέρνησης για την επίτευξη κάλυψης 50% και την επαναλειτουργία της οικονομίας τον ερχόμενο μήνα αμφισβητούνται, καθώς ο καθημερινός ρυθμός των εμβολιασμών μειώνεται.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης» δήλωσε ο Νετανιάχου στους δημοσιογράφους.

«Θέλω να σας γνωστοποιήσω ένα δυσάρεστο γεγονός: τον περασμένο μήνα -τις τελευταίες 30 ημέρες- 1.536 άνθρωποι πέθαναν (από Covid-19) στο κράτος του Ισραήλ. Περισσότεροι από το 97% απ' αυτούς δεν είχαν εμβολιαστεί. Λιγότεροι από το 3% είχαν εμβολιαστεί».

Η εκστρατεία εμβολιασμού άρχισε στις 19 Δεκεμβρίου και επικεντρώθηκε στους Ισραηλινούς ηλικίας άνω των 60 ετών και σε άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου. Το Ισραήλ έχει έκτοτε μειώσει την ηλικία εμβολιασμού στα 16 έτη, όμως οι πιο νέοι πολίτες προσέρχονται λιγότερο να εμβολιαστούν, καθώς εμφανίζουν σπανιότερα επικίνδυνες επιπλοκές από τον κορωνοϊό.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν επίσης πως μερικοί αλλάζουν γνώμη εξαιτίας φημών για εν δυνάμει μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τα εμβόλια.

Ο Νετανιάχου απέρριψε τις επιφυλάξεις για τα εμβόλια ως «ψευδείς ειδήσεις» και πρόσθεσε: «Είμαστε ένα έθνος εμβολιασμού. Έχουμε εμβόλια για κάθε πολίτη, για όλους... Αν πάτε να εμβολιαστείτε, σώζετε τη ζωή σας».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021, 16:14