Το Ισραήλ αποφάσισε σήμερα να βάλει τέλος στην πολιτική δεκαετιών να διανέμει μάσκες αερίων στους πολίτες του, δείχνοντας προφανώς με τον τρόπο αυτό την εμπιστοσύνη του στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας.

Αφότου το Ισραήλ επλήγη από ιρακινούς πυραύλους Σκουντ στη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου του 1991, οι αρχές διένειμαν μάσκες αερίων, αν και τα τελευταία χρόνια η κύρια ανησυχία του Ισραήλ ήταν το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό άλλαξε όταν ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, αντιμέτωπος μ΄ έναν εμφύλιο πόλεμο και υπό την απειλή αμερικανικών στρατιωτικών πληγμάτων, συμφώνησε πέρυσι να παραδώσει τα χημικά όπλα του. Η προθεσμία για την εξάλειψη των χημικών παραγόντων είναι το τέλος Ιουνίου.

Σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρεται πως η απόφαση να σταματήσει η χορήγηση μασκών αερίου σε όλους τους Ισραηλινούς είναι αποτέλεσμα της «εκτίμησης των αμυντικών αρχών ότι υπήρξε δραματική μείωση της απειλής να εκτοξευθούν χημικά όπλα εναντίον του Ισραήλ».

Η διανομή των μασκών αερίων στο κοινό θα σταματήσει το Φεβρουάριο και στη συνέχεια θα παράγονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες μόνο για τις υπηρεσίες διάσωσης, αναφέρεται στη δήλωση. Μερικοί ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν προτείνει να σταματήσει το πρόγραμμα για οικονομικούς λόγους, επισημαίνοντας πως η παραγωγή ενός κιτ μάσκας αερίων κοστίζει κατά μέσο όρο 100 δολάρια (ο πληθυσμός του Ισραήλ ανέρχεται σε περίπου οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους) και έχει περιορισμένη αξία έναντι νευροπαραλυτικών παραγόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύω πως αυτή η απόφαση οφείλεται κυρίως σε δημοσιονομικές ανησυχίες, αλλά και στην αντίληψη ότι η απειλή έχει μειωθεί δεδομένης της διαδικασίας χημικού αφοπλισμού της Συρίας», δήλωσε ο Αλόν Ρόζεν, πρώην γενικός διευθυντής του υπουργείου Πολιτικής Άμυνας, ο οποίος διευθύνει τώρα την εταιρεία συμβούλων Elements HLS.

Μόλις τον περασμένο Αύγουστο, χιλιάδες Ισραηλινοί είχαν κάνει ουρές για να πάρουν μάσκες αερίων, παρακινημένοι από φόβους ότι μια ενδεχόμενη αμερικανική επιδρομή εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ θα προκαλούσε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ.

Mε πληροφορίες από το ΑΠΕ
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης