Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Οι δικαστές Falcone και Borsellino, που πολέμησαν τη μαφία και δολοφονήθηκαν από την Cosa Nostra το 1992 και το 1993, θα σηκωθούν από τον τάφο τους. Κι αυτό γιατί περίπου 400 αφεντικά της μαφίας που κινδύνευαν από τον κορωνοϊό αποφυλακίστηκαν και βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό χάρη στην απίστευτη συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης Alfonso Bonafede του M5S.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα σκάνδαλο που αυξάνει τις ταραχές που σημειώθηκαν σε διάφορες ιταλικές φυλακές τον περασμένο μήνα, με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να δέχονται επιθέσεις από κρατούμενους. Έπρεπε να παρέμβει η κυβέρνηση με διάταγμα που εκδόθηκε το Σάββατο το βράδυ για να αποφασιστεί η επανεκτίμηση όλων των εντολών που έχουν εκδοθεί από τους δικαστές επιτήρησης μέχρι στιγμής. Ωστόσο είναι άγνωστο πόσα από αυτά τα αφεντικά της μαφίας θα παραμείνουν στα σπίτια τους και πόσα θα φύγουν.

Ένα χάος. Χάος ήταν και η υπόθεση που άγγιξε τον υπουργό του Grillo, Bonafede, o οποίος κατηγορήθηκε από τον δικαστή κατά της μαφίας, Nino Di Matteo, ότι πιέστηκε από τη μαφία να μην τον διορίσει επικεφαλής του τμήματος φυλακών. Σε ανάλογες περιπτώσεις θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί μετά τα λόγια του δικαστή, ο οποίος θεωρείται, μεταξύ άλλων, πολύ κοντά στο M5s και ως εκ τούτου η καταγγελία του έχει «βάρος».

Ο υπουργός παρουσίασε, λοιπόν, το διάταγμα λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να επωφεληθεί από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από τον Covid-19 για έξοδο από τη φυλακή. Βέβαια το σκέφτηκε πολύ αργά. Το κακό έχει γίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια καταιγίδα που ξέσπασε την ώρα που υπάρχει και αυτή του Covid-19 αλλά με πολύ χαμηλούς αριθμούς (800 θετικά κρούσματα και 160 νεκροί) και ενώ η Ιταλία επιστρέφει στην κανονικότητα. Η Φάση 2 βέβαια ανησυχεί τους γιατρούς επειδή υπήρξαν πολλοί πολίτες που εισέβαλαν σε πάρκα και παραλίες χωρίς μάσκα και γάντια. Ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς στις μολυσματικές ασθένειες στην Ιταλία, ο καθηγητής Massimo Galli, είπε ότι το Μιλάνο είναι υγειονομική βόμβα.

Ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte υποσχέθηκε ότι οι Ιταλοί θα μπορέσουν να πάνε στην παραλία τον Αύγουστο, αλλά όλοι οι γιατροί συμφωνούν ότι, εάν τα κρούσματα αυξηθούν αυτόν τον μήνα, ενδεχομένως να χρειαστεί να κλείσουν τα πάντα ξανά.

Θα ήταν ασφαλές για όλους να χρησιμοποιήσουν τη μάσκα. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν μάσκες για όλους τους Ιταλούς και ούτε η εφαρμογή για τα κινητά έχει προετοιμαστεί. Μια διπλή ήττα που μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης