Κάθειρξη τεσσάρων ετών σε δύο Σύρους για το ναυάγιο με τον μικρό Αϊλάν

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016, 10:51
Κάθειρξη τεσσάρων ετών σε δύο Σύρους για το ναυάγιο με τον μικρό Αϊλάν
Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών δύο Σύρους διακινητές για το ναυάγιο ενός σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες που οδήγησε στον θάνατο πολλών εξ αυτών, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο μικρός Αϊλάν Κούρντι, η φωτογραφία του οποίου είχε γίνει παγκόσμιο σύμβολο του δράματος των προσφύγων.

Ειδικότερα, το δικαστήριο της Αλικαρνασσού έκρινε πως ο Μουαφάκα Αλάμπας και ο Άσεμ Άλφρχαντ είναι ένοχοι για «λαθραία διακίνηση μεταναστών» και τους επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και δύο μηνών. Οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν από την κατηγορία της «σκόπιμης αμέλειας που οδήγησε σε θάνατο» ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2015, σκάφος υπερφορτωμένο με Σύρους πρόσφυγες ναυάγησε ανοικτά της Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ) στην προσπάθειά του να φθάσει στην Κω. Δώδεκα από τους πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους.

Οι εικόνες του άψυχου σώματος του μικρού Αϊλάν, το οποίο ξεβράστηκε μερικές ώρες αργότερα σε μια παραλία, έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκάλεσαν ένα κύμα οργής παγκοσμίως που ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανοίξει τις πύλες της στους μετανάστες, κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Εκτός από τον τρίχρονο Αϊλάν, το ναυάγιο προκάλεσε τον θάνατο της μητέρας του και του αδελφού του, ηλικίας πέντε ετών.

Στη διάρκεια της δίκης που ξεκίνησε στις 11 Φεβρουαρίου, οι δύο διακινητές είχαν αρνηθεί κάθε ευθύνη για το ναυάγιο και είχαν υποδείξει ως υπεύθυνο τον πατέρα του Αϊλάν, τον Αμπντουλάχ Κούρντι.

«Ο πραγματικός εγκληματίας, ο διοργανωτής, είναι ο Αμπντουλάχ Κούρντι ο οποίος έχει γίνει τηλεοπτικός ήρωας, αλλά δεν ήρθε καν να καταθέσει» είχε δηλώσει τότε ο Άλφρχαντ.

Ο πατέρας του Αϊλάν, που ζει μερικούς μήνες τον χρόνο στο ιρακινό Κουρδιστάν, κατηγορήθηκε ότι οργάνωσε ο ίδιος τον παράνομο διάπλου του Αιγαίου που κατέληξε σε τραγωδία.

Ο Αμπντουλάχ Κούρντι εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες. Η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί επισήμως περίπου 2,7 εκατ. Σύρους και 300.000 Ιρακινούς που έχουν εγκαταλείψει από την πατρίδα τους για να γλιτώσουν τον πόλεμο, έχει γίνει ένα από τα κύρια σημεία αναχώρησης των μεταναστών που θέλουν να εγκατασταθούν στην Ευρώπη.

Επιμέλεια
: Kώστας Μπετινάκης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016, 11:28