Καθυστερεί η επαναλειτουργία του CERN

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015, 11:05
Καθυστερεί η επαναλειτουργία του CERN
Από λίγες μέρες έως αρκετές εβδομάδες -το πόσο ακριβώς παραμένει ακόμη ασαφές- θα καθυστερήσει η επαναλειτουργία του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN).

Κυριολεκτικά στο παρά πέντε, λίγο πριν δοθεί το σήμα για να μπει μπροστά το μεγαλύτερο μηχάνημα στον κόσμο, διαπιστώθηκε ένα τεχνικό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα βραχυκύκλωμα στην ηλεκτρική καλωδίωση ενός από τους μεγάλους και ισχυρούς μαγνήτες, οι οποίοι καθοδηγούν τις δέσμες των συγκρουόμενων σωματιδίων και επιτρέπουν την ψύξη του επιταχυντή σε θερμοκρασία κοντά στο απόλυτο μηδέν (μείον 273 βαθμούς Κελσίου).

Το συμβάν ξύπνησε μνήμες από το 2008, όταν λίγο μετά την πανηγυρική έναρξη λειτουργίας του, μια σοβαρή τεχνική βλάβη είχε οδηγήσει σε μακράς διάρκειας διακοπή των εργασιών του, έως ότου αποκατασταθεί το πρόβλημα. Τώρα, τουλάχιστον, η ζημιά έγινε έγκαιρα αντιληπτή.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, στα μέσα αυτής της εβδομάδας επρόκειτο --έπειτα από διακοπή σχεδόν δύο ετών για τεχνική συντήρηση και αναβάθμιση του εξοπλισμού- να κυκλοφορήσουν εκ νέου οι πρώτες δέσμες σωματιδίων (πρωτονίων) μέσα στον υπόγειο επιταχυντή μήκους 27 χιλιομέτρων, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα.

Το CERN έκανε γνωστό ότι, αφού ολοκληρωθεί η τεχνική αξιολόγηση της βλάβης, θα ανακοινώσει τη νέα ημερομηνία επαναλειτουργίας του επιταχυντή. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι η επίπτωση δεν θα είναι σοβαρή για τις εργασίες και τους φιλόδοξους στόχους του κατά τη νέα περίοδο 2015-2018.

«Όλες οι ενδείξεις είναι καλές για μια σπουδαία δεύτερη περίοδο. Βλέποντας την ευρύτερη εικόνα των πραγμάτων, μια καθυστέρηση λίγων εβδομάδων στην αναζήτηση της ανθρωπότητας για την κατανόηση του σύμπαντος δεν είναι παρά ένα ανοιγοκλείσιμο του ματιού» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του CERN, Γερμανός φυσικός Ρολφ Χόγιερ.

Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες του CERN δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους για την αναπάντεχη καθυστέρηση.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015, 11:05