Η μεταχείριση που θα επιφυλάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Γαλλία, αν το Παρίσι δεν εκπληρώσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις του το 2017, θα είναι «η υπέρτατη δοκιμασία» για το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας, σύμφωνα με τον Γερμανό επίτροπο της Κομισιόν Γκίντερ Έτινγκερ.

Αυτή την εβδομάδα η Ισπανία και η Πορτογαλία απέφυγαν επίσης την επιβολή κυρώσεων, καθώς οι Βρυξέλλες ανέβαλαν για μερικούς μήνες την απόφασή τους για το συγκεκριμένο θέμα, κυρίως λόγω των εκλογών στην Ισπανία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Η Γαλλία πέτυχε πολλές αναβολές για να χαλιναγωγήσει το έλλειμμά της. Κι εδώ υπάρχει επίσης ζήτημα ενδεχόμενων κυρώσεων, αν ο προϋπολογισμός δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες το 2017. Η εξέταση αυτή (που θα διεξαγάγει η Επιτροπή) θα συμπέσει και με τις προεδρικές εκλογές» είπε.
Το σύμφωνο αυτό, το οποίο ενισχύθηκε μετά την κρίση του χρέους, επιβάλλει στις ευρωπαϊκές χώρες όρια στο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα, υπό την απειλή κυρώσεων. Όμως η Γαλλία, παρά τις υποσχέσεις της, δεν έχει καταφέρει να ρίξει το δημοσιονομικό έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ και έχει πάρει πολλές αναβολές (η τελευταία μέχρι στιγμής φθάνει έως το 2017).

Αυτή την εβδομάδα η Ισπανία και η Πορτογαλία απέφυγαν επίσης την επιβολή κυρώσεων, καθώς οι Βρυξέλλες ανέβαλαν για μερικούς μήνες την απόφασή τους για το συγκεκριμένο θέμα, κυρίως λόγω των εκλογών στην Ισπανία.

Ο Έτινγκερ βλέπει εξάλλου στη δημοσιονομική χαλάρωση μια πιθανή αιτία της ανόδου του λαϊκιστικού δεξιού κόμματος AfD στη Γερμανία​Οι καθυστερήσεις της Επιτροπής αντιμετωπίζονται πολύ αρνητικά στη Γερμανία, που κάνει λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» και ζητεί σκληρή στάση και αποφασιστικότητα. Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο είχε δώσει μάχη για ένα αυστηρότερο σύμφωνο.

Ο Έτινγκερ βλέπει εξάλλου στη δημοσιονομική χαλάρωση μια πιθανή αιτία της ανόδου του λαϊκιστικού δεξιού κόμματος AfD στη Γερμανία. «Το AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) συλλέγει ασφαλώς ψήφους πολιτών που είναι δυσαρεστημένοι με τον δημοσιονομικό έλεγχο (που ασκείται από την Επιτροπή), ο οποίος είναι πολύ χαλαρός κατά την άποψη της Γερμανίας» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όμως, αν η Επιτροπή εφαρμόσει κατά γράμμα τους μηχανισμούς ελέγχου, ρίχνει νερό στον μύλο των ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων της δεξιάς ή της αριστεράς σε πολλές από τις χώρες μέλη. Βλέπετε πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί μια μέση οδός…» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης
:
Έτινγκερ: «Δεν χρειάζεται το ΔΝΤ να ρίξει νέο χρήμα στο ελληνικό πρόγραμμα»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης