Ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Τζον Μπέιρντ χαρακτήρισε χθες τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία της Ουκρανίας μια «επίθεση σοβιετικού τύπου».

«Δεν πρόκειται για τίποτε λιγότερο από μια επίθεση α λα σοβιετική ένωση του προέδρου Πούτιν, ο οποίος εισέβαλε σε μια γειτονική του χώρα», υποστήριξε ο Καναδός ΥΠΕΞ, καταδικάζοντας με έντονο τρόπο τις ενέργειες της Μόσχας σε μια συνέντευξή του στο καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο Global News.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλουμε να αναγκάσουμε τον πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει την επίθεση αυτή», πρόσθεσε ο Μπέιρντ, ο οποίος επέστρεψε από μια επίσκεψη στην Ουκρανία, όπου συναντήθηκε με την πρώην πρωθυπουργό της χώρας Γιούλια Τιμοσένκο.

Ο επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας είχε προειδοποιήσει νωρίτερα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τορόντο χθες, ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εάν συνεχίσει «να δείχνει τόσο κατάφωρη αδιαφορία στις κοινές εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας».

«Δεν πιστεύω ότι κανείς μιλά για μια δυτική στρατιωτική επέμβαση, κανείς από τους φίλους και τους συμμάχους μας», διευκρίνισε πάντως ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΥΠΕΞ Μπέιρντ συνέστησε στους Καναδούς υπηκόους οι οποίοι βρίσκονται στην Κριμαία να εγκαταλείψουν την περιοχή και σε όσους προγραμμάτιζαν να ταξιδέψουν εκεί να ακυρώσουν τα σχέδιά τους αυτά.

Το Σάββατο, η Οτάβα ανακοίνωσε ότι ακυρώσει τη συμμετοχή της στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) στο Σότσι της Ρωσίας και ανακάλεσε τον πρεσβευτή του Καναδά στη Ρωσία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Παράλληλα, η καναδική διπλωματία κάλεσε το Ρώσο πρεσβευτή στην Οτάβα για να του επιδώσει νότα διαμαρτυρίας.

Ο Καναδάς πάντως δεν έχει ακυρώσει τη συμμετοχή των αθλητών και των αθλητριών του στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι (7η-16η Μαρτίου).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΑΜΠ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης