Σε συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές στο νότιο τμήμα του Μεξικού καθώς από τον κρατήρα του ηφαιστείου Κολίμα συνεχίζει να βγαίνει μια πυκνή στήλη στάχτης και τοξικών αερίων.

Το εν λόγω ηφαίστειο (3.860 μ.) βρίσκεται σε μια από τις πιο αραιοκατοικημένες αγροτικές περιοχές και αποτελεί ένα από τα πιο ενεργά των τελευταίων χρόνων στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το ύψος του καπνού φθάνει τα 3.000 μέτρα και σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Ηφαιστειολογίας του Πανεπιστημίου της Κολίμα δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση για εκκενώσεις περιοχών. Το ηφαίστειο βρίσκεται στα σύνορα των πολιτειών Κολίμα και Τζαλίσκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Η ισχυρότερη έκρηξη σημειώθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1913, με τόνους λάβας να βγαίνουν μέσα από τον κρατήρα για τέσσερις διαδοχικές ημέρες. Από εκείνη τη χρονιά και για 44 χρόνια το ηφαίστειο παρέμεινε «σιωπηλό», πριν κάνει εκ νέου αισθητή την παρουσία του. Οι σημαντικότερες εκρήξεις από το 1913 και μετά έγιναν το 1961, το 1987, το 1994 και το 2002, με αρκετές μικρότερες να καταγράφονται κατά καιρούς.

Διαβάστε επίσης:
Μεξικό: Ανησυχία από την έντονη δραστηριότητα ηφαιστείου, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012, 14:45

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης