To δεύτερο αεροπλανοφόρο της ναυπηγεί η Κίνα, η οποία το προορίζει για να πλαισιώσει το «Liaoning», εν μέσω ανησυχιών μεταξύ των γειτόνων της σχετικά με τη στάση του Πεκίνου όσον αφορά στη Θάλασσσα Νότιας Κίνας. Ο Γιανγκ Γιουζούν, εκπρόσωπος του υπουργείου άμυνας, δήλωσε ότι το αεροπλανοφόρο έχει σχεδιαστεί στην Κίνα και ναυπηγείται στο Νταλιάν.

Τα σχέδια βασίζονται σε εμπειρίες που έχουν αποκτηθεί από το «Liaoning», που είχε αγοραστεί ημιτελές από την Ουκρανία το 1998 και αποπερατωθεί στην Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο σκάφος θα είναι συμβατικό και όχι πυρηνοκίνητο, θα έχει εκτόπισμα 50.000 τόννων, και από το κατάστρωμά του θα επιχειρεί το μαχητικό Shenyang J-15. Δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα τεθεί σε υπηρεσία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πενταγώνου, το Πεκίνο σκοπεύει να ναυπηγήσει σειρά αεροπλανοφόρων μέσα στα επόμενα 15 χρόνια- με το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν να έχει ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ότι η Κίνα κατασκευάζει δύο αεροπλανοφόρα, περίπου ίδιου μεγέθους με το «Liaoning»- το οποίο και χρησιμοποιείται κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Παράλληλα, η Κίνα ενισχύει τον στόλο της με φρεγάτες, αντιτορπιλικά και υποβρύχια, αυξάνοντας τις δαπάνες της στον τομέα, ενώ οι ΗΠΑ στρέφουν την προσοχή τους προς την Ασία και τον Ειρηνικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης