Για άσκηση σωματικής βίας κατηγορεί οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν την αστυνομία, σημειώνοντας ότι αυτό απειλεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κόσμου στις δυνάμεις ασφαλείας την ώρα που αυτές ετοιμάζονται να αναλάβουν πλήρως τον έλεγχο της ασφάλειας στην χώρα.

Μολονότι, η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001, η άσκηση βίας εναντίον των γυναικών εξακολουθεί να αποτελεί ένα διαδεδομένο φαινόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχεδόν το 15% των εγκλημάτων τιμής και των σεξουαλικών επιθέσεων γίνονται από στελέχη της αστυνομίας, καταγγέλλει η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφγανιστάν σε έκθεσή της, στην οποία επικαλείται τα στοιχεία που συγκέντρωσε από δεδομένα μιας περιόδου άνω των δύο ετών.

Η οργάνωση αυτή υπογραμμίζει επίσης ότι τεκμηρίωσε 163 κρούσματα σεξουαλικών επιθέσεων και 243 εγκλήματα τιμής σε όλη την χώρα από τις αρχές του 2011 ως το τέλος του Μαΐου του 2013.

Λόγω του μεγάλου ποσοστού των περιπτώσεων που δεν αναφέρονται στις αρχές, ο πραγματικός αριθμός τους είναι μάλλον κατά πολύ υψηλότερος, τονίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, απέρριψε την έκθεση αυτή, λέγοντας ότι η αστυνομία έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης