Στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σόμαλιλάντ έχει διαμορφωθεί μια ειδική εγκατάσταση προορισμένη για όσους κρίνονται ένοχοι για πειρατεία. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Χαργκέιζα βρίσκονται σαράντα άτομα, με την τοπική Ακτοφυλακή να τονίζει ότι έχει συλλάβει κοντά στα 100 τα τελευταία δύο χρόνια σε επιχειρήσεις κατά μήκος της επαρχίας Πάντλαντ, βασικό ορμητήριο των πειρατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιωματούχοι της Ακτοφυλακής υποστηρίζουν ότι αρκετοί από αυτούς δε σταματούν ποτέ να φωνάζουν ότι δεν είναι πειρατές και ότι υφίστανται καταστρατήγηση των ατομικών τους ελευθεριών. Τις περισσότερες φορές ο διαχωρισμός μεταξύ ενός ψαρά και ενός πειρατή είναι πολύ λεπτή, ακόμα και στο στάδιο της αναγνώρισης μιας βάρκας που έρχεται από τα ανατολικά. Πολλοί ψαράδες, υπό τον φόβο των πειρατών, έχουν μαζί τους όπλα και για τους άνδρες της Ακτοφυλακής ο διαχωρισμός δεν είναι πάντα εύκολος.

Ο Mohammed Ali Orsamen έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 15 ετών με τον ίδιο όμως να εξηγεί ότι δεν έχει καμία σχέση με την πειρατεία.

«Δεν είμαι πειρατής. Είμαι ψαράς. Οι Δυτικοί συλλαμβάνουν ντόπιους ψαράδες τους οποίους στη συνέχεια κατηγορούν άδικα ως πειρατές. Η πειρατεία είναι ένα πρόσχημα για να ελέγχουν τη θαλάσσια περιοχήκαι να συνεχίζουν την παράνομη αλιεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για κάποιον ο οποίος θα συλληφθεί με την κατηγορία της πειρατείας, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει σκληρύνει αρκετά το νομικό σύστημα στη συγκεκριμένη επαρχία, κυρίως λόγω των διεθνών πιέσεων καταπολέμησης της πειρατείας. Ενώ παλαιότερα η ποινή κυμαινόταν μεταξύ πέντε και οκτώ χρόνια, πλέον μπορεί να φθάσει τα 15 και 20 χρόνια.

Δείτε το video…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης