Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές στο Παρίσι, για τρίτο συνεχόμενο βράδυ, καθώς χιλιάδες άνθρωποι κινητοποιήθηκαν για άλλη μια φορά σε όλη τη χώρα, οργισμένοι επειδή η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.

«Ο Μακρόν θα σπάσει, εμείς θα νικήσουμε», ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναζε το πλήθος στην Πλας ντ’ Ιταλί, στο νότιο Παρίσι, ενώ η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αρχικά ειρηνική πορεία συμμετείχαν σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 4.000 άνθρωποι, ενώ στη συνέχεια πυρπολήθηκαν τα συγκεντρωνένα σκουπίδια, διαφημιστικές πινακίδες και στάσεις λεωφορείων, αλλά και οδοφράγματα από κάδους σκουπιδιών που τοποθέτησαν οι διαδηλωτές.

«Μακρόν, παραιτήσου» και «Ο Μακρόν θα σπάσει, εμείς θα νικήσουμε» ήταν τα συνθήματα που φώναζε το πλήθος στην Πλας ντ’ Ιταλί, στο νότιο Παρίσι. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και συγκρούστηκε με ορισμένες ομάδες διαδηλωτών που πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων.

Οι δημοτικές αρχές απαγόρευσαν τις συγκεντρώσεις στην κεντρική Πλας ντε λα Κονκόρντ και στα γειτονικά Ηλύσια Πεδία σήμερα, έπειτα από τις ταραχές των προηγούμενων ημερών που οδήγησαν σε 61 συλλήψεις. «Λόγω του σοβαρού κινδύνου διατάραξης της τάξης και της δημόσιας ασφάλειας (…) κάθε συγκέντρωση σε δημόσιο χώρο στην Πλας ντε λα Κονκόρντ και τη γύρω περιοχή, καθώς και στον τομέα της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων απαγορεύεται» ανέφερε η ανακοίνωση. «Τα πρόσωπα που θα επιχειρήσουν να συγκεντρωθούν εκεί θα απομακρύνονται συστηματικά από τις δυνάμεις της τάξης» και μπορεί να τους γίνει προφορική σύσταση, πρόσθεσε η αστυνομία.

Νωρίτερα, στη γαλλική πρωτεύουσα, μια ομάδα φοιτητών και ακτιβιστών της συλλογικότητας «Διαρκής Επανάσταση» μπήκαν στο εμπορικό κέντρο Forum des Halles, προέτρεψαν τον κόσμο να κατέβει σε γενική απεργία και φώναζαν «Παρίσι, ξεσηκώσου».

 

Μια άλλη ομάδα διαδηλωτών εισήλθε στο εμπορικό κέντρο Les Halles στην καρδιά του Παρισιού και ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους άνδρες ασφάλειας του κτιρίου. «Κάτω! Κάτω το 49, παρ.3!», «Δεν πάμε πουθενά!», Σύνταξη στα 60! Παλέψαμε για να την κερδίσουμε, θα παλέψουμε να την κρατήσουμε!», «Παρίσι, Ξεσηκώσου, ξεσηκώσου!» ήταν τα συνθήματα και τα μηνύματα στα πανό που κρατούσαν.

Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, τις Ρεν, Ναντ, Μπορντό, Λιλ, Γκρενόμπλ. Ακόμα, στη Νάντη, οι διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από συγκρούσεις με την Αστυνομία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικάτων και της αστυνομίας ο αριθμός των διαδηλωτών στη Νάντη, υπολογίστηκε από 6.000 έως 15.000 άτομα. 

 

Υπενθυμίζεται ότι γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε την Πέμπτη να υιοθετήσει, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Για τον σκοπό αυτόν προσέφυγε στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα να εγκρίνονται νόμοι χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, εκτός και αν υπερψηφιστεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης