Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως θα υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα κατά τις συνομιλίες που θα έχει την Τετάρτη, στη Γενεύη, με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Στη συνάντηση πρόκειται πρώτα να γίνει ένας απολογισμός και στη συνέχεια να δοθούν κατευθύνσεις στις ομάδες μας και ελπίζουμε να επιταχυνθεί η διαδικασία ώστε να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος» τόνισε ο Κέρι δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ινδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν προσπαθούν να καταλήξουν μέχρι την 1η Ιουλίου σε μια συνολική συμφωνία για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Μετά τη συνάντηση αυτή, πολυμερείς διαπραγματεύσεις αναμένεται να διεξαχθούν μεταξύ της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) και της Ισλαμικής Δημοκρατίας, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις 18 Ιανουαρίου.

Η ομάδα 5+1 ζητεί το Ιράν να περιορίσει τις ικανότητες εμπλουτισμού ουρανίου, ώστε να αποκλεισθεί κάθε δυνατότητα κατασκευής πυρηνικού όπλου από την Τεχεράνη. Το Ιράν, που επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά μη στρατιωτικό χαρακτήρα, διεκδικεί πλήρη δικαιώματα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και ζητεί την άρση των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί επανέλαβε την Κυριακή τη θέση της χώρας του, κυρίως την άρνησή της να αποποιηθεί το δικαίωμά της στον εμπλουτισμό ουρανίου, που κρίνει απαραίτητο για τις ανάγκες της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης