Περίπου 1.000 διαδηλωτές συγκρούστηκαν σήμερα με αντίστοιχο αριθμό αστυνομικών στο κέντρο του Κιέβου, μία ημέρα αφότου το Κοινοβούλιο της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας ψήφισε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, με το οποίο η ρωσική αναβαθμίζεται σε επίσημη γλώσσα.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και γκλομπ, για να απομακρύνει τους διαδηλωτές από το κτήριο όπου ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς ήταν προγραμματισμένο να δώσει συνέντευξη Τύπου. Οι διαδηλωτές ζητούσαν από τον πρόεδρο της χώρας να ασκήσει βέτο στον νόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιανουκόβιτς ματαίωσε την τελευταία στιγμή τη συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία θα αναφερόταν στη διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Euro 2012 από την Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, και συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τον πρόεδρο της Βουλής Βολοντίμιρ Λίτβιν -ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του- και με ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων.

Ο Λίτβιν υπέβαλε την παραίτησή του όταν οι βουλευτές του Κόμματος των Περιφερειών, που διαθέτει τις περισσότερες έδρες, προώθησαν μία μέρα πριν προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο για τη γλώσσα.

Ο νόμος, ο οποίος πρέπει προηγουμένως να υπογραφεί από τον Λίτβιν και τον Γιανουκόβιτς, θα αναβαθμίσει το καθεστώς της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία και θα την κάνει επίσημη γλώσσα, μαζί με την ουκρανική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση του Λίτβιν ακολουθεί τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης, η οποία θεωρεί το νομοσχέδιο πιθανή απειλή προς την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα στο Κίεβο, έξω από το κτήριο όπου σήμερα επρόκειτο να μιλήσει ο Γιανουκόβιτς.

Χθες, η Βουλή ενέκρινε το προσχέδιο νόμου για τη γλώσσα κατά τη δεύτερη και τελική ψηφοφορία, μόλις λίγα λεπτά μετά την πρόταση που κατέθεσε ένας από τους βουλευτές του κόμματος που πρόσκειται στον πρόεδρο, δίνοντας έτσι λίγο μόνο χρόνο στους αντιπάλους του να ψηφίσουν και προκαλώντας ένταση τόσο μέσα όσο και έξω από το Κοινοβούλιο.

Η ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου αναφέρει ότι η Μικόλα Τομένκο, αντιπρόεδρος της Βουλής, επίσης παραιτήθηκε. Η Τομένκο ανήκει στον συνασπισμό της φυλακισμένης ηγέτιδος της αντιπολίτευσης, Γιούλια Τιμοσένκο (BYuT).

Στην Ουκρανία πολλοί είναι εκείνοι, κυρίως οι κάτοικοι του ανατολικού βιομηχανικού τμήματος της χώρας, οι οποίοι έχουν για μητρική τους γλώσσα τη ρωσική.

Αν επικυρωθεί ο σχετικός νόμος, θα αναγνωριστεί η ρωσική ως μια τοπική γλώσσα στις κυρίως ρωσόφωνες περιοχές και θα επιτραπεί έτσι η χρήση της στον δημόσιο τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης