Σε έργα συντήρησης διάρκειας τεσσάρων μηνών θα υποβληθεί το γιγάντιο άγαλμα του Βούδα στη νοτιοδυτική επαρχία της Κίνας Σιτσουάν. Το άγαλμα, ύψους 71 μέτρων, που πιστεύεται ότι είναι ο μεγαλύτερος Βούδας στον κόσμο, βρίσκεται έξω από την πόλη Λεσάν. Το τελευταίο διάστημα εμφανίσθηκαν ρωγμές και φθορές στο στήθος και στην κοιλιά, ενώ στη διάρκεια των εργασιών συντήρησης το άγαλμα θα καλυφθεί με προστατευτικό υλικό.

Το έργο θα επιβλέπεται από δεκάδες εμπειρογνώμονες και θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής όπως 3D σάρωση με λέιζερ, θερμική απεικόνιση με υπέρυθρη ακτινοβολία και παράλληλα θα γίνεται εναέρια έρευνα με τη βοήθεια drones. Το άγαλμα του Βούδα, σκαλισμένο σε έναν γκρεμό στο βουνό Λεσάν και με θέα τρία συγκλίνοντα ποτάμια, δημιουργήθηκε στη διάρκεια μιας περιόδου 90 ετών αρχής γενομένης από το 713 την εποχή της Δυναστείας των Τανγκ (618-907 μ.Χ.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άγαλμα, που έχει καταχωρηθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, έχει υποστεί αρκετές επισκευές και ελέγχους. Το 2001 πραγματοποιήθηκαν εργασίες για τον καθαρισμό του σώματος, την υποστύλωση της βάσης του και την επιδιόρθωση ρωγμών, κόστους περίπου 250 εκατ. γιουάν (περίπου 36,87 εκατ. δολάρια ΗΠΑ). Το 2007 υποβλήθηκε σε άλλες εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες και την όξινη βροχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης