Δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων κάλεσε την Τετάρτη το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που συνεδριάζει στη Γενεύη, να καταδικάσει τη «βάρβαρη καταστολή» των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κολομβία.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης «συνεχίζουν να διαπράττουν κατάφωρες και γενικευμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δύο μήνες μετά την έναρξη των μαζικών κινητοποιήσεων, τονίζουν σε κοινή διακήρυξή τους δεκάδες κολομβιανές και διεθνείς ΜΚΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεσή τους, η οποία θα επιδοθεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καταγγέλλουν 83 ανθρωποκτονίες οι οποίες διαπράχθηκαν από αστυνομικούς ή οπλισμένους πολίτες που έδρασαν «με τη συνέργεια των δυνάμεων επιβολής της τάξης», καθώς και πάνω από 3.000 αυθαίρετες συλλήψεις διαδηλωτών.

Ογδόντα διαδηλωτές υπέστησαν οφθαλμικούς τραυματισμούς και άλλοι 114 τραυματίστηκαν από σφαίρες, σύμφωνα με το κείμενο.

«Η πρακτική των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Τα πρόσωπα που συλλαμβάνονται μεταφέρονται σε μη εγκεκριμένους τόπους κράτησης, όπως εμπορικά κέντρα, σχολεία ή σταθμοί δημόσιων μέσων μεταφοράς και παραμένουν εκεί μυστικά για περιόδους που μπορεί να φτάσει ως και τις 36 ώρες» συνεχίζει η έκθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ως σήμερα, 327 πρόσωπα εξακολουθούν να αγνοούνται» υπογραμμίζεται.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος της Κολομβίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, η Αλίσια Αράνγκο αμφισβήτησε τους αριθμούς αυτούς και θύμισε ότι ο επίσημος απολογισμός των Αρχών κάνει λόγο για 24 νεκρούς από το ξέσπασμα της κοινωνικής κρίσης.

Ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την επιτήρηση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, υπολογίζει από τη δική του πλευρά ότι οι νεκροί είναι πάνω από 60.

Η Κολομβία συνταράσσεται από την 28η Απριλίου από άνευ προηγουμένου αμφισβήτηση, με έναυσμα τη διαμαρτυρία εναντίον φορολογικού νομοσχεδίου που πολύ γρήγορα μπήκε στο συρτάρι. Οι διαδηλώσεις στράφηκαν κατόπιν στην καταγγελία της πολιτικής της κυβέρνησης του δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε, με τους συμμετέχοντες να αξιώνουν πιο αλληλέγγυες πολιτικές για να αντιμετωπιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που βύθισε το 42% των περίπου 50 εκατομμυρίων Κολομβιανών στη φτώχεια, καθώς και να τερματιστεί η αστυνομική καταστολή.

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι εγκληματικές ομάδες που εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών και μέλη της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως της τελευταίας που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, έχουν παρεισφρήσει στο κίνημα διαμαρτυρίας με σκοπό να σπείρουν το χάος.

Η Εθνική Απεργιακή Επιτροπή, οργάνωση στην οποία συσπειρώνονται αρκετές από τις συλλογικότητες που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, ανακοίνωσε τη 16η Ιουνίου ότι αναστέλλει τις διαδηλώσεις υποσχόμενη ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας» με άλλες μορφές. Όμως πιο σκληρές συνιστώσες του κινήματος κατέστησαν σαφές πως θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις και τους αποκλεισμούς δρόμων.

Νομοσχέδιο κατά των «βανδαλισμών»

Η κυβέρνηση του κ. Ντούκε ζήτησε από το κοινοβούλιο να εγκρίνει σχέδιο νόμου για να αντιμετωπιστούν οι βανδαλισμοί και οι ταραχές.

Ο αρχηγός του κράτους αξίωσε από τη Βουλή να εγκρίνει το κείμενο ώστε «όσοι προωθούν ή επιδίδονται στις πρακτικές αυτές να μένουν ατιμώρητοι», ανέφερε την Τετάρτη η εφημερίδα El Tiempo.

Λόγω κυρίως του αντίκτυπου της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η ανεργία στη χώρα των Άνδεων έφτασε στο 15,6% τον Μάιο, με 3,8 εκατομμύρια ανθρώπους να μην έχουν δουλειά, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από την κολομβιανή εθνική στατιστική υπηρεσία την Τετάρτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης