Μ. Σχοινάς για τις εξελίξεις στο Brexit: Εναπόκειται στο Λονδίνο να βγάλει τα συμπεράσματά του

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017, 17:08
Μ. Σχοινάς για τις εξελίξεις στο Brexit: Εναπόκειται στο Λονδίνο να βγάλει τα συμπεράσματά του
Την άποψη ότι «εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση να βγάλει τα συμπεράσματά της», εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο ίδιος αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις, ούτε εικασίες για το τι μέλλει γενέσθαι πριν η κυβέρνηση ενεργοποιήσει επίσημα το άρθρο 50 της Συνθήκης, το οποίο καθορίζει τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ.

Εξάλλου, απαντώντας με σκωπτικό τρόπο σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως πρώτα θα συμφωνηθούν οι όροι της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τον καθορισμό της μελλοντικής σχέσης των δύο πλευρών. «Όταν κάποιος επιθυμεί μετά το διαζύγιο να έχει μία φιλική σχέση με την άλλη πλευρά, πρέπει πρώτα να συμφωνήσει στους όρους ενός συντεταγμένου χωρισμού. Συντεταγμένος χωρισμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και σε αυτήν τη βάση θα χτίσουν τη νέα σχέση» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Σχοινάς επανέλαβε πως στις Συνθήκες δεν υπάρχει τίποτα που να απαγορεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο να συζητάει τις εμπορικές σχέσεις του με τρίτη χώρα, ενόσω είναι μέλος της Ένωσης, διευκρινίζοντας, όμως, ότι δεν μπορεί να φτάσει στο επίπεδο της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης. «Η συζήτηση αφορά το τι θα ήθελες να δεις στο μενού, ενώ η διαπραγμάτευση γίνεται επί του ήδη αποφασισμένου μενού από το οποίο θα κληθείς να παραγγείλεις» σημείωσε, λέγοντας ότι σε αυτήν τη φάση δεν μπορεί να δώσει μία περισσότερο κυριολεκτική απάντηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017, 17:08