Κοντά στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών του με τη Σαουδική Αραβία βρίσκεται το Ιράν

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017, 11:37
Κοντά στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών του με τη Σαουδική Αραβία βρίσκεται το Ιράν
Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, που έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις, θα δεχθούν την επίσκεψη διπλωματών, προκειμένου να επιθεωρήσουν τις πρεσβείες και τα προξενεία τους, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ-Ζαρίφ.

Ο Ζαρίφ δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, όμως η κίνηση αυτή ίσως να σημαίνει την έναρξη της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ.

«Δόθηκαν άδειες εισόδου και στις δύο πλευρές. Πρέπει να διευθετηθούν κάποιες λεπτομέρειες ακόμη, προτού οι διπλωμάτες μας μπορέσουν να πάνε να επιθεωρήσουν την πρεσβεία και το προξενείο μας στη Σαουδική Αραβία και οι Σαουδάραβες διπλωμάτες κάνουν το ίδιο στην πρεσβεία και στο προξενείο τους» στο Ιράν, επεσήμανε ο Ζαρίφ σε συνέντευξή του.

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες δέχονται μια τέτοια ανταλλαγή διπλωματών μετά τη διακοπή των μεταξύ τους σχέσεων τον Ιανουάριο του 2016. Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν μετά την επίθεση που δέχθηκε η πρεσβεία της στην Τεχεράνη από πλήθος που διαμαρτυρόταν για την εκτέλεση ενός σιίτη ιερωμένου.

Ο Ζαρίφ εξήγησε ότι οι επισκέψεις των διπλωματών αναμένεται να πραγματοποιηθούν μετά το τέλος του χατζ, του μεγάλου προσκυνήματος στη Μέκκα, που ολοκληρώνεται την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Στη διάρκεια του Χατζ το 2015 σχεδόν 2.300 πιστοί ποδοπατήθηκαν και σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών 464 Ιρανοί. Την επόμενη χρονιά οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν έδωσαν άδεια στους Ιρανούς προσκυνητές να μεταβούν στη Μέκκα, καθώς οι δύο χώρες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε θέματα ασφάλειας. Η Τεχεράνη και το Ριάντ κατέληξαν εφέτος σε συμφωνία, κι έτσι οι Ιρανοί θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στο Χατζ.

Παράλληλα, ο Ζαρίφ επέκρινε την πολιτική του Ριάντ στην περιοχή.

«Η συμπεριφορά της Σαουδικής Αραβίας είναι αντίθετη στα δικά της συμφέροντα. Επιθυμούμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή και επιμένουμε στην ανάγκη να καταπολεμηθούν οι κίνδυνοι που μας απειλούν όλους» τόνισε ο Ιρανός υπουργός, αναφερόμενος στις τζιχαντιστικές οργανώσεις.

«Πιστεύουμε ότι η Σαουδική Αραβία δεν έχει αποκομίσει κανένα όφελος από τα δύο χρόνια πολέμου και φρικτών ενεργειών εις βάρος των Υεμενιτών, το αντίθετο. Το ίδιο ισχύει στη Συρία και στο Μπαχρέιν. Ελπίζουμε ότι θα επιλέξουν άλλο δρόμο» σχολίασε ο Ζαρίφ, προσθέτοντας ότι το Ιράν εξακολουθεί να είναι έτοιμο να συνομιλήσει με τη Σαουδική Αραβία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017, 12:51