Κόσοβο: Εμπάργκο σε προϊόντα από την ΠΓΔΜ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2013, 21:23
Κόσοβο: Εμπάργκο σε προϊόντα από την ΠΓΔΜ
Εμπάργκο στις εισαγωγές διαφόρων προϊόντων από την ΠΓΔΜ επέβαλε το Κόσοβο μετά την απόφαση της κυβέρνησης στα Σκόπια να επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές σιτηρών και αλεύρων από τις χώρες της CEFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής Ευρώπης).

Το εμπάργκο που επέβαλε το Κόσοβο αφορά τις εισαγωγές λαχανικών, φρούτων, ποτών, γαλακτομικών προϊόντων, γλυκισμάτων και προϊόντων καπνού από την ΠΓΔΜ.

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΠΓΔΜ η οποία απείλησε να προχωρήσει σε ανάλογα αντίμετρα εις βάρος του Κοσόβου.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να διευθετήσει το ζήτημα μέσω του διαλόγου και εντός της σημερινής ημέρας. Εάν το ζήτημα δεν διευθετηθεί, τότε όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές» δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι οι περιορισμοί που αποφάσισε η κυβέρνηση του για τις εισαγωγές σιτηρών και αλεύρων αφορούσαν όλες τις χώρες της CEFTA και όχι κάποια συγκεκριμένη χώρα και κατηγόρησε την Πρίστινα ότι προχώρησε σε ένα μονομερές μέτρο χωρίς καν να ενημερώσει τα Σκόπια. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επεσήμανε ότι οι περιορισμοί που επέβαλε η χώρα του στις εισαγωγές σιτηρών και αλεύρων είναι σύμφωνες με τους κανόνες της CEFTA και αποσκοπούν στην προστασία της τοπικής παραγωγής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Αλεξάνταρ Γκιοργκίεφ, δήλωσε ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές των προϊόντων της ΠΓΔΜ προς το Κόσοβο δεν ωφελούν καμία από τις δύο χώρες και δεν συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2013, 21:23