Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 365 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο υψηλότερος αριθμός ως εδώ από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη νήσο της Καραϊβικής, τον Μάρτιο.

Ως εδώ η Κούβα έχει καταγράψει 14.188 μολύνσεις, εκ των οποίων 148 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19. Οι αριθμοί αυτοί βρίσκονται περί το ένα δέκατο των παγκόσμιων μέσων όρων στη χώρα με γηράσκοντα πληθυσμό 11 εκατομμυρίων κατοίκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας, ο Φρανσίσκο Ντουράν, επισήμανε ότι τα 90 από τα νέα κρούσματα συνδέονται με επισκέπτες από το εξωτερικό, στηλιτεύοντας την ανευθυνότητα και την απειθαρχία ορισμένων που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας και αντ’ αυτού επιλέγουν να συμμετέχουν σε οικογενειακές γιορτές και σε πάρτι.

Κουβανοί της διασποράς, ειδικά από τις ΗΠΑ, επισκέπτονται συχνά συγγενείς τους στη νήσο.

Η κυβέρνηση της Κούβας έχει ανακοινώσει πως από τη 10η Ιανουαρίου, όλοι οι ταξιδιώτες που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα θα πρέπει να επιδεικνύουν βεβαίωση ότι υποβλήθηκαν σε τεστ PCR που θα δείχνει πως δεν έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό και πρέπει να έχει γίνει το αργότερο 72 ώρες πριν από την πτήση τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες οι αρχές στην Αβάνα ανακοίνωσαν νέα περιοριστικά μέτρα, ιδίως την αναστολή των υπεραστικών συγκοινωνιών, των πολιτιστικών εκδηλώσεων και της χρήσης δημόσιων χώρων, όπως η εμβληματική λεωφόρος Μαλεκόν, τις νυχτερινές ώρες.

Στις επισκέψεις Κουβανών της διασποράς αποδίδεται περί το 80% των 1.767 κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού που έχουν καταγραφεί μέσα στις οκτώ πρώτες ημέρες του 2021.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης