Κρίσιμη αναμέτρηση Σοσιαλδημοκρατών - Ακροδεξιάς στις τοπικές εκλογές στη Βιέννη

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015, 16:24
Κρίσιμη αναμέτρηση Σοσιαλδημοκρατών - Ακροδεξιάς στις τοπικές εκλογές στη Βιέννη
Με τις προβλέψεις να θέλουν μια σημαντική αύξηση του ποσοστού της αυστριακής Ακροδεξιάς σε πάνω από το 30 % και τους Σοσιαλδημοκράτες, που κυβερνούν αδιάλειπτα εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, να μειώνουν σημαντικά τη δύναμή τους και να έχουν μόνον οριακό προβάδισμα, περίπου 1,15 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στη Βιέννη στις κάλπες για να εκλέξουν τα 100 μέλη του δημοτικού συμβουλίου που συνθέτουν και την τοπική Βουλή, καθώς η αυστριακή πρωτεύουσα είναι συγχρόνως και ένα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08.00 ώρα Ελλάδας και θα κλείσουν στις 18.00, οπότε και θα υπάρξει μια πρώτη πρόβλεψη στηριγμένη σε δημοσκοπήσεις των δύο τελευταίων εικοσιτετραώρων, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν μία ώρα αργότερα.

Στις εκλογές για την τοπική Βουλή και το δημοτικό συμβούλιο, υποψήφια είναι οκτώ κόμματα, αλλά μόνον τα πέντε αναμένεται να συγκεντρώσουν ποσοστό πάνω από 5 % που είναι το όριο για την εκπροσώπησή τους στην τοπική Βουλή-δημοτικό συμβούλιο, ενώ στην αναμέτρηση για τις εκπροσωπήσεις των 23 τομέων της πόλης, στις οποίες δικαίωμα ψήφου έχουν και περίπου 184.000 πολίτες άλλων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποψήφια είναι επιπλέον άλλα τρία κόμματα.

Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που στις προηγούμενες εκλογές στη Βιέννη, τον Οκτώβριο του 2010, είχε αποσπάσει ποσοστό 25,8 % και είχε αναδειχθεί δεύτερο κόμμα, φέρεται να αυξάνει σημαντικά τη δύναμή του διεκδικώντας τώρα την πρώτη θέση από τους Σοσιαλδημοκράτες και το αξίωμα του δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη, στο οποίο βρίσκεται εδώ και 21 χρόνια ο σοσιαλδημοκράτης Μίχαελ Χόιπλ.

Οι Ελεύθεροι και ο αρχηγός τους, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος διεκδικεί προσωπικά το αξίωμα του τοπικού κυβερνήτη και δημάρχου, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία της προσφυγικής κρίσης των δύο τελευταίων μηνών, κινδυνολογώντας και κάνοντας κατάχρηση των σχετικών ανησυχιών του πληθυσμού, επικέντρωσαν σχεδόν αποκλειστικά σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία τους.

Ήδη πριν από δύο εβδομάδες αυτή η στρατηγική τους οδήγησε τους Ελευθέρους σε εντυπωσιακή νίκη στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, όπου διπλασίασαν το ποσοστό τους, από το 15,3 % (στις εκλογές του 2009) σε 30,4 %, αναμένοντας οι ίδιοι έναν ανάλογο εκλογικό «θρίαμβο» και στη Βιέννη.

Ο Στράχε, ο οποίος αποτελεί μια οξύτερη εκδοχή του διαβόητου πρώην αρχηγού της αυστριακής ακροδεξιάς και στον μεταξύ θανόντα (σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που είχε προκαλέσει ο ίδιος οδηγώντας με υπερβολική ταχύτητα και υπό την επήρεια αλκοόλ) Γεργκ Χάιντερ, σε κάθε ευκαιρία και με πρωτοφανή συχνότητα, επιτίθεται φραστικά με έντονη δριμύτητα κατά του Μίχαελ Χόιπλ, τον οποίο ευελπιστεί να διαδεχθεί σε αυτά τα αξιώματα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, πριν από τις καθοριστικής σημασίας σημερινές εκλογές στη Βιέννη, δείχνουν μια μάχη «στήθος με στήθος» ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες, που φέρεται να μειώνουν τη δύναμή τους -- από το 44,3 % πριν από πέντε χρόνια -- σε ένα 36 %, και στο Κόμμα των Ελευθέρων που εμφανίζεται με ποσοστό 35 % (έναντι 25,8 % το 2010), σε απειλητικά μικρή απόσταση μόλις μιας εκατοστιαίας μονάδας.

Στις ίδιες δημοσκοπήσεις, οι Πράσινοι της ελληνικής καταγωγής αντιδημάρχου και αναπληρώτριας κυβερνήτη, Μαρίας Βασιλάκου - οι οποίοι βρίσκονται από τον Οκτώβριο του 2010 σε κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες του Μίχαελ Χόιπλ - φέρεται να συγκεντρώνουν ποσοστό 11 % (έναντι του 12,6 % πριν από πέντε χρόνια), το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα 10 % (14% το 2000), ενώ το νεοεμφανιζόμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ να αποσπά ένα 6 %.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015, 16:29