Ξένα ΜΜΕ: Πρόταση με παραχωρήσεις, περιμένοντας ΣΥΡΙΖΑ και εταίρους

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015, 09:42
Ξένα ΜΜΕ: Πρόταση με παραχωρήσεις, περιμένοντας ΣΥΡΙΖΑ και εταίρους
Παραχωρήσεις στην πρόταση που έστειλε η Αθήνα ζητώντας νέο πακέτο 53,5 δισ. ευρώ με μέτρα περίπου 12 δισ. ευρώ βλέπουν τα διεθνή ΜΜΕ στην πρώτη αποτίμηση της ελληνικής κίνησης -υπογραμμίζοντας όμως πως όλα βρίσκονται ακόμη στον αέρα αλλά και επισημαίνοντας τη «χαραμάδα Σόιμπλε» για το χρέος.

Τίτλοι και πρώτες αναλύσεις στέκονται στο ότι η πρόταση τελεί υπό την αίρεση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των πιστωτών, ενώ βλέπουν το «παράθυρο του 48ωρου» να κλείνει.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων γράφει πως «η Αθήνα αποδέχεται in extremis πολλές από τις απαιτήσεις των πιστωτών», λέγοντας πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να πείσει τους εταίρους για χορήγηση πακέτου που «θα αποτρέψει έξοδο από το ευρώ».

«Ακόμη, μέχρι το πρωί της Παρασκευής, δεν έχει υπάρξει αντίδραση ούτε από τις Βρυξέλλες ούτε από το Βερολίνο» γράφει το πρακτορείο, υπενθυμίζοντας πως «εάν οι πιστωτές κρίνουν ανεπαρκή την προσπάθεια, η Σύνοδος της Κυριακής μπορεί να μετατραπεί συνάντηση κρίσης που θα ξεκινήσει την έξοδο από την Ευρωζώνη». Το πρακτορείο σημειώνει πάντως τις δειλές αναφορές από γερμανικά χείλη για το ελληνικό χρέος.

Το πρακτορείο Associated Press βάζει τίτλο πως «η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει σαρωτική προτάσεις στους πιστωτές», λέγοντας πως το πακέτο «ενισχύει τις ελπίδες πως η Ελλάδα μπορεί να φτάσει σε συμφωνία διάσωσης που θα αποτρέψει καταστροφική έξοδο από το ευρώ, έπειτα από την επισήμανση από κεντρικής σημασίας εταίρους πως είναι ανοικτοί στο να συζητήσουν πώς θα ελαφρύνουν το βάρος του χρέους».

«Σε μία σημαντική στροφή 180 μοιρών, η κυβέρνηση αποδέχθηκε απαιτήσεις που νωρίτερα απέρριπτε και κάποιες από τις προτάσεις είναι σκληρότερες από εκείνες που οι Έλληνες ψηφοφόροι απέρριψαν στο δημοψήφισμα, όμως η κυβέρνηση λέει πως σε αντάλλαγμα θα επιδιώξει δέσμευση για διαπραγμάτευση αναδιάρθρωσης του χρέους» τονίζει το AP. H κυβέρνηση «έχει προγραμματίσει επείγουσα ψηφοφορία στη Βουλή και πιστεύει πως έχει την απαραίτητη υποστήριξη, ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα χτενίσουν τις προτάσεις πριν το Eurogroup του Σαββάτου».

Ο βρετανικός Guardian βάζει τίτλο «η Αθήνα αποδέχεται σκληρή λιτότητα την ώρα που πλησιάζει η συμφωνία», βλέποντας την ελληνική κυβέρνηση «να παραδίδεται σε απαιτήσεις των δανειστών για σκληρά μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα μία μετριοπαθή διαγραφή χρέους». Η κίνηση «ενισχύει τις ελπίδες πως μπορεί να υπογραφεί συμφωνία στη Σύνοδο της Κυριακής» και, κατά την εφημερίδα, η ελληνική Βουλή «αναμένεται να δώσει το πράσινο φως [...] την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βρει ισχυρή αντίσταση στο εσωτερικό του αλλά και σε συνδικάτα και ομάδες νεολαίας που αντιλαμβάνονται το δημοψήφισμα ως ψήφο εναντίον της λιτότητας».

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης την αναφορά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το χρέος και επισημαίνει ότι «οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής γίνονται ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης».

Οι βρετανικοί Financial Times αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση «υπέβαλε το πολυαναμενόμενο σχέδιο εν μέσω ενδείξεων πως ο Τσίπρας αντιμετωπίζει αντίσταση στην πρότασή του από τα πιο ριζοσπαστικά τμήματα του κόμματός του». «Εάν οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ καταλήξουν το Σάββατο πως η Αθήνα δεν έχει κινηθεί αρκετά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν την επόμενη ημέρα ώστε να κάνουν προετοιμασίες για την έξοδο της χώρας από το ευρώ» γράφουν οι FT.

Oι προτάσεις συντάχθηκαν με τη βοήθεια της Κομισιόν και του Παρισιού, σημειώνουν, «που ηγούνται ενός μικρού στρατοπέδου που προσπαθεί να υπερπηδήσει το αυξανόμενο κύμα επιφύλαξης και δυσπιστίας από την πλευρά των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης». Ωστόσο, «παρά τη βοήθεια, αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις σημειώνουν ότι οι προτάσεις είναι ως επί το πλείστον έργο των ελληνικών αρχών, και κυρίως του Γ. Χουλιαράκη», γράφει.

«Ο Τσίπρας υποχωρεί στους πιστωτές και ζητά 53,3 δισ. ευρώ» γράφει η γερμανική Frankfurter Allegemeine Zeitung, λέγοντας πως οι προτάσεις της Αθήνας για συντάξεις και φόρους «επικαλύπτονται αρκετά με τις μέχρι τώρα απαιτήσεις των πιστωτών, όμως παραμένει ανοικτό εάν θα υπάρξει τρίτο πακέτο».

«Παρατηρητές θεωρούν αβέβαιο το εάν αρκούν οι νέες προτάσεις για συμφωνία: Εμπόδιο μπορεί να είναι η ελληνική επιδίωξη για ελάφρυνση του χρέους [...] και επιπλέον ασαφές είναι, εάν οι πιστωτές δεν απαιτήσουν ενδιάμεσα ακόμη σκληρότερα μέτρα εξαιτίας της βαθύτερης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας που έχει προκαλέσει η αβεβαιότητα» γράφει. Τέλος, «ο Τσίπρας μπορεί να αισθανθεί αντίσταση και στη βάση του, καθώς λείπει η υπογραφή των ΑΝΕΛ αλλά και του υπουργού Λαφαζάνη, που ηγείται της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ» γράφει η FAZ.

Η Sueddeutsche Zeitung γράφει ότι «η Αθήνα υπόσχεται μεταρρυθμίσεις σε φόρους και συντάξεις» λέγοντας πως την ίδια ώρα «η Ευρώπη συζητά για το βουνό χρέους της Ελλάδας και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε εμφανίζεται έτοιμος να μιλήσει για αναδιάρθρωση με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις».

Η πρόταση, συνεχίζει η εφημερίδα, περνάει από τη Βουλή και «ο πρωθυπουργός φέρεται να θέλει να απελευθέρωση του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την πίεση της κομματικής γραμμής και, σε περίπτωση αμφιβολιών, να διασφαλίσει πλειοψηφία με τις ψήφους της αντιπολίτευσης ώστε να αποφευχθεί κυβερνητικό ρήγμα». Όσον αφορά τις αναφορές από τη γερμανική πλευρά για το χρέος, η αναφορά του Σόιμπλε ερμηνεύεται ως προθυμία συζήτησης με την προϋπόθεση μεταρρυθμίσεων και αποφυγής σημαντικής ζημιάς στο γερμανικό προϋπολογισμό, ενώ αναφέρεται ότι η καγκελάριος Μέρκελ «απέκλεισε μόνο ένα κλασικό «κούρεμα».

«Η Ελλάδα συμμορφώθηκε με μειώσεις συντάξεων και αύξηση φόρων», γράφει η εφημερίδα Die Zeit, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις για περικοπές που υπέβαλε η Αθήνα έφτασαν στην ώρα τους στις Βρυξέλλες. Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, είναι προφανές πως η ελληνική κυβέρνηση υποχώρησε σε κάποια από τα αιτήματα των πιστωτών.

Η Zeit σημειώνει ακόμη ότι μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έκανε λόγο για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε επιφυλακτικός, αν και σε ένα συνέδριο στη Φραγκφούρτη δήλωσε ότι η πιθανότητα μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος πάντως, σημειώνει το δημοσίευμα, δεν άφησε μεγάλα περιθώρια για αισιοδοξία.

«Οι νέες προτάσεις της Αθήνας, ένα δείγμα αποφασιστικότητας», εκτιμά η εφημερίδα Die Welt, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα οι θεσμοί έπρεπε να αναμένουν για πολύ καιρό συγκεκριμένες προτάσεις από την Αθήνα. Όμως αυτή τη φορά το mail του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήρθε στην ώρα του, και είναι η τελευταία ευκαιρία, προσθέτει η Welt.

«Ο Τσίπρας πάει στους πιστωτές και ζητεί 53,5 δισ. ευρώ», είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine. «Περικοπές σε συντάξεις, αυξημένη φορολογία: οι νέες προτάσεις των Ελλήνων συγκλίνουν με τις μέχρι τώρα απαιτήσεις των πιστωτών. Παρόλα αυτά παραμένει αμφίβολο αν θα υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας», αναφέρει το δημοσίευμα.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015, 10:01