Μανώλης Φουσκολαγουδάκης, Μάριος Βελέντζας, Μυρτώ Τσάβαλου

Αγώνα δρόμου για να περάσουν από τη Βουλή τα επώδυνα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, προκειμένου να φθάσει σε συμφωνία με τους θεσμούς την ύστατη στιγμή, δίνει το Μέγαρο Μαξίμου. Η πρόταση-πακέτο, την οποία συνέγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «έφυγε» στις 22.00 το βράδυ της Πέμπτης μέσω e-mail για τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος με τη σειρά του την προώθησε στους εκπροσώπους των θεσμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα ύψους 12 δισ. ευρώ, που έτυχαν θετικής αποδοχής από τους δανειστές, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σ’ ένα νέο σκληρό μνημόνιο, το οποίο θα έχει ως αντίδωρο την αποφυγή ενδεχόμενου Grexit, τη ρύθμιση χρέους και ένα δάνειο-μαμούθ 53,5 δισ. έως τις 30 Ιουνίου 2018, το οποίο όμως ουσιαστικά χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή παλαιών οφειλών ύψους 46 δισ. ευρώ.

Στη Βουλή η πρόταση Τσακαλώτου, προκειμένου να εγκριθεί ως βάση διαπραγμάτευσης, προτού ο υπουργός Οικονομικών μεταβεί στις ΒρυξέλλεςΑυξήσεις στον ΦΠΑ, μειώσεις (έστω και έμμεσες) σε συντάξεις, άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων, επαναφορά της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, μείωση αμυντικών δαπανών, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, ιδιωτικοποιήσεις και απελευθέρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι μόνο μερικά από όσα αναφέρονται στην ατελείωτη λίστα των μέτρων που εμφανίζεται διατεθειμένη να υιοθετήσει η κυβέρνηση, μόλις λάβει το πράσινο φως των πιστωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα (1%, 2%, 3%, και 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2015, 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα) και δέσμευση για κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Οι στόχοι αυτοί μπορούν να επαναπροσδιοριστούν -σε συνεννόηση με τους θεσμούς- λόγω της κακής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπέγραψαν Λαφαζάνης – Καμμένος

Ο Αλέξης Τσίπρας διασφάλισε τη συγκατάθεση των μελών του κυβερνητικού συμβουλίου, τα οποία -έπειτα από 4ωρη σύσκεψη- ενέκριναν την πρόταση, πλην του Λαφαζάνη που διατύπωσε ενστάσεις καθώς και του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ., οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν τελικά από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους και δεν υπέγραψαν το σχετικό έγγραφο που παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» τους.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του zougla.gr, κάμπτονται οι αντιρρήσεις του Πάνου Καμμένου που είχαν να κάνουν με τον ΦΠΑ στα νησιά και όχι με τις δαπάνες στην Άμυνα, για τις οποίες φέρεται ότι έχει εξασφαλίσει τους πόρους από άλλες πηγές προκειμένου να μην υπάρξει μείωση.

Αναμένεται, πλέον, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που συνεδριάζουν το πρωί, αλλά και των υπόλοιπων μελών του Κοινοβουλίου, που το βράδυ της Παρασκευής θα τεθεί υπό την κρίση τους, με τη μορφή κατεπείγοντος, η συγκεκριμένη πρόταση.

Το συνοδευτικό έγγραφο της πρότασης
Ενδεικτικό του κλίματος στην Κουμουνδούρου αποτελεί τα όσα έγραψε ο ιστότοπος Iskra, που εκφράζει τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι παρόμοια με την πρόταση Γιούνκερ» επισημαίνεται…

Τα επόμενα βήματα

Η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει την πρόταση από την αρμόδια επιτροπή και εν συνεχεία να υπερψηφιστεί από την Ολομέλεια που θα συνεδριάσει στις 14.00.
Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θέσεις της κυβέρνησης δεν πρόκειται να κατατεθούν για να ψηφιστούν ως νομοσχέδιο αλλά ως βάση προκειμένου να πάρουν την εξουσιοδότηση οι Αλέξης Τσίπρας, Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος να διαπραγματευτούν με τους πιστωτές, εν όψει Eurogroup και Συνόδου Κορυφής.

Για πρόταση που -εφόσον γίνει αποδεκτή- επιτυγχάνει έναν έντιμο συμβιβασμό κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου, την ίδια στιγμή που οι αντιρρήσεις από την Αριστερή Πλατφόρμα παραμένουν έντονες

Όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, το τελικό κείμενο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, προκειμένου να αποτελέσει νόμο του κράτους. Όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, στόχος είναι να σταλεί ένα μήνυμα προς το εξωτερικό ότι η κυβέρνηση μεταβαίνει με αυτήν την πρόταση που έχει εγκριθεί ως βάση, για να τη συζητήσει στο Eurogroup. «Με αυτόν τον τρόπο θα απαντηθούν αιτιάσεις που εγείρονται από το εξωτερικό σχετικά με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει» πρόσθεταν.
Συμπλήρωναν, δε, πως «πεποίθηση της κυβέρνησης και του κυβερνητικού συμβουλίου είναι ότι η ελληνική πρόταση ανταποκρίνεται στο μήνυμα του δημοψηφίσματος, το οποίο ήταν για μια βιώσιμη συμφωνία που δημιουργεί προοπτική στην ελληνική οικονομία, καθώς μπαίνει το ζήτημα της απομείωσης του δημόσιου χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο».

Επεσήμαναν, τέλος, ότι η πρόταση του κυβερνητικού επιτελείου «χωρίς να σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, είναι μια πρόταση με την οποία η κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει έναν έντιμο συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους, γιατί εμπεριέχει χαρακτηριστικά που δίνουν τη δυνατότητα επίλυσης σειράς κομβικών ζητημάτων της ελληνικής οικονομίας».
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει συγκαλέσει για τις 08.00 το πρωί την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τους ενημερώσει επί της πρότασης που κατέθεσε για δάνειο μέσω του ESM. Αν το πακέτο μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς κατ’ αρχήν, θα αξιολογηθεί αρχικά από το EuroWorking Group -μέσω τηλεδιάσκεψης- και από το Eurogroup το Σάββατο στις 16.00.


Εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις, θα συνέλθει το Συμβούλιο Κορυφής των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης το μεσημέρι της Κυριακής. Στην περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα σχεδιάζει η κυβέρνηση, τότε επίκειται πιθανότατα αμέσως μετά Σύνοδος Κορυφής των 28 χωρών-μελών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Όλα τα μέτρα-φωτιά

Αργά το βράδυ της Πέμπτης η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα ένα non paper με 17 σημεία σχετικά με τα προτεινόμενα μέτρα καθώς και το 13σέλιδο κείμενο (στα αγγλικά) που εστάλη στους θεσμούς και το οποίο το zougla.gr μετέφρασε και σας το παρουσιάζει.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, η ελληνική πρόταση με τα δημοσιονομικά μέτρα στοχεύει στην επίτευξη συμφωνίας για χορήγηση 3ετούς πακέτου χρηματοδότησης, ύψους 53,5 δισ. ευρώ, και δεν φέρει τις υπογραφές του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Πάνου Καμμένου.
Στο 13σέλιδο κείμενο επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση αποκλίσεων στην εκτέλεση του προϋπολογισμού θα εξεταστούν επιπλέον μέτρα, όπως:
  • αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα έσοδα ενοικίων, από 11% σε 15%, για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ (για επιπλέον έσοδα 160 εκατ. ευρώ) και από 33% σε 35% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (για επιπλέον έσοδα 40 εκατ. ευρώ)
  • περαιτέρω αύξηση του φόρου εισοδήματος στο 29% για τις επιχειρήσεις (αντί για το 28% που προβλέπεται -για επιπλέον έσοδα 130 εκατ. ευρώ).

α) Τα 17 σημεία του non paper:

Σύμφωνα με το non paper του Μεγάρου Μαξίμου:

1. Η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αφορά στη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια. Παράλληλα, περιλαμβάνει  τη ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ. ευρώ.

2. Στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος [1%, 2% και 3% του ΑΕΠ] θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.

3. Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι στο 13%. Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.

4. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.

5. Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.

6. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.

7. Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.

8. Νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με:

** έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

** εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές

** αίτηση στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία Ελλήνων και την προέλευσή της

9. Θέσπιση περιουσιολογίου.

10. Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

11. Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση:

** Θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα], ψωμί, γάλα, Κυριακές.

** Θα μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.

12. Μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.

13. Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.

14. Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.

15. Αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής.

16. Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.

17. Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.

β) Το 13σέλιδο έγγραφο προς τους θεσμούς/Βασικά σημεία:

ΦΠΑ

Το νέο καθεστώς ΦΠΑ προβλέπει τρεις συντελεστές, οι οποίοι θα επανεξεταστούν στα τέλη του 2016, σε συνεργασία με τους θεσμούς, «υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν επιπρόσθετα έσοδα μέσω μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και θα έχει βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ». 

Ειδικότερα, προβλέπεται:
• 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα
• 13% για βασικά και φρέσκα είδη διατροφής, ξενοδοχεία, ενέργεια (λογαριασμοί φυσικού αερίου, ρεύματος), νερό
• 23% στην εστίαση και στα περισσότερα τυποποιημένα τρόφιμα.
Ωστόσο, διατηρείται η έκπτωση 30% στα νησιά του Αιγαίου μέχρι τα τέλη του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά (Μύκονο, Σαντορίνη), όπου η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ξεκινάει από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά στις αρχές του 2017 θα συνοδεύεται από τη δημιουργία μηχανισμού αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Το ύψος των συντελεστών θα επανεξεταστεί στο τέλος του 2016 σε συνδυασμό με την απόδοση μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Οικονομικοί αναλυτές που μίλησαν στο zougla.gr ανέφεραν πως το νέο καθεστώς στον ΦΠΑ θα συνοδεύεται από τις ακόλουθες αλλαγές στην αγορά:

1) Αυξάνεται από το 13% στο 23% ο συντελεστής ΦΠΑ στα ακόλουθα προϊόντα:
* όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, τοματοπολτοί, σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ.)
* τις υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων, κόμιστρα ταξί)
* τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης
* τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών
* τις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια
* τα εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ., πλην θεάτρων).

Οι τιμές όλων των παραπάνω ειδών και υπηρεσιών αυξάνονται άμεσα κατά 8,85%, καθώς θα είναι αδύνατο για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών να «απορροφήσουν» την αύξηση του ΦΠΑ κρατώντας αμετάβλητες τις τιμές τους.

2) Αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%, από τον Οκτώβριο του 2015, με συνέπεια οι τιμές των υπηρεσιών και των προϊόντων αυτών να αυξηθούν κατά 6,1%.

3) Μειώνεται ελάχιστα από το 6,5% στο 6% ο συντελεστής για φάρμακα, εκδόσεις βιβλίων και εισιτήρια θεάτρου.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
α) Ιδιώτες

  • Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και ενσωμάτωσή της στη φορολογική κλίμακα από το 2016.
  • Αύξηση του συντελεστή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13%.
  • Αύξηση του φόρου πολυτελείας σε σκάφη αναψυχής (από 10% σε 13%). Αφορά σε πλωτά μέσα άνω των 5 μέτρων (από τα 10 μέτρα που ισχύει σήμερα) βάσει των φορολογικών δηλώσεων για το 2014.
  • Θέσπιση νέου καθεστώτος όσον αφορά στην έκπτωση φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, προκειμένου να χτίσουν το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ.

β) Επιχειρήσεις

  • Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%.
  • Αύξηση του φόρου επιχειρηματικών κερδών για τα εισοδήματα του 2015 και αύξηση της προκαταβολής του φόρου στο 100% (Η προκαταβολή εφαρμόζεται σταδιακά και στις ατομικές επιχειρήσεις στο 100% -από 55%- έως το 2017).
  • Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για το τονάζ και κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τη ναυτική βιομηχανία.
  • Αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ από τα 10.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ.
  • Κατάργηση των προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων για τα πρόστιμα, «συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν επιβληθεί μέσω του Nόμου 2523/1997, ο οποίος αφορά στο φορολογικό πλαίσιο για συγκεκριμένα επενδυτικά σχήματα και των συμμετεχόντων σε αυτά, βάσει του ITC και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις καλύτερες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ – ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΣΟΔΩΝ

  • Διεύρυνση της έννοιας της φοροδιαφυγής.
  • Δημιουργία αυτόνομης φορολογικής διοίκησης.
  • Κατάργηση του ορίου 25% κατάσχεσης από μισθό ή σύνταξη για τα χρέη προς το Δημόσιο και μείωση του ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώ.
  • Αποβολή από τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο όσων δεν πληρώνουν τρέχουσες υποχρεώσεις προς εφορία και ταμεία.
  • Αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων δεν εκπληρώνουν τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις και εισαγωγή επιτοκίου «αγοράς» στη ρύθμιση.

ΕΝΦΙΑ

  • Επιβολή ΕΝΦΙΑ και εφέτος και το 2016, με έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και ανεξάρτητα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

  • «Ψαλίδι» κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και 200 εκατ. ευρώ με στοχευμένη δέσμη ενεργειών συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αριθμού του προσωπικού και των προμηθειών.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

  • Αποκρατικοποίηση της εταιρείας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, έως τον Οκτώβριο του 2015 θα έχει εξεταστεί άλλη εναλλακτική πρόταση με αντίστοιχο δημοσιονομικό όφελος.
  • Μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του υπόλοιπου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ.
  • Ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πώληση:
α) περιφερειακών αεροδρομίων (με τους πλειοδότες που έχουν ήδη επιλεγεί)
β) ΤΡΑΙΝΟΣΕ
γ) ΕΓΝΑΤΙΑ
δ) ΟΛΠ και ΟΛΘ (καθορισμός ημερομηνίας για κατάθεση δεσμευτικών προσφορών έως τα τέλη Οκτωβρίου 2015)
ε) Ελληνικού.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

«Οι αρχές αναγνωρίζουν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που θα εφαρμόσουν πλήρως τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2010 (ν. 3863) και θα εφαρμόσουν πλήρως ή θα αντικαταστήσουν (με κάτι ισοδύναμο) ή θα προσαρμόσουν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις που προέβλεπε η μεταρρύθμιση του 2012, ως μέρος της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, τον Οκτώβριο του 2015, προκειμένου να επιτευχθεί ισοδύναμη εξοικονόμηση πόρων και να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος» επισημαίνεται στο ελληνικό έγγραφο.

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως οι αλλαγές που θα εφαρμοστούν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου του 2015 θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση κεφαλαίων της τάξεως του 0,25-0,50% του ΑΕΠ έως το 2015 και 1% του ΑΕΠ ετησίως από το 2016 και μετά.
Στα προτεινόμενα μέτρα του Ασφαλιστικού περιλαμβάνονται:
  • Δημιουργία ισχυρών αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση, συμπεριλαμβανομένης και της προσαρμογής των ποινών για όσους βγαίνουν στη σύνταξη πριν από το 67ο έτος ή το 62ο (με 40 χρόνια εισφορών) μέχρι το 2022, με άμεση εφαρμογή. Εξαιρούνται τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και οι μητέρες με παιδιά με αναπηρία.
  • Ετήσια ποινή 10% αντί για 6% για όσους συνταξιοδοτούνται πριν από το νόμιμο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης (όπως αυτό διαμορφώνεται έως τη συμπλήρωση των νέων ορίων ηλικίας).
  • Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019. Προβλέπεται να νομοθετηθεί άμεσα αυτή η αλλαγή και να αρχίσει να εφαρμόζεται για το 20% των δικαιούχων με υψηλή σύνταξη, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2016.
  • Παροχή βασικής εγγυημένης ανταποδοτικής σύνταξης για όσους συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015, μόνο εφόσον έχουν συμπληρώσει το νόμιμο κανονικό ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης (67 έτη).
  • Ενσωμάτωση όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) και κατάργηση όλων των επιχορηγήσεων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως από την 1η Ιανουαρίου 2015 όλα τα έσοδα θα προέρχονται από ιδίους πόρους (δηλαδή εισφορές).
  • Αύξηση των εισφορών Υγείας στο 5-6% (από 4%) για τους συνταξιούχους και επέκταση των εισφορών αυτών και στις επικουρικές συντάξεις.
  • Αύξηση των κοινωνικών συντάξεων του ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους (κοινωνική σύνταξη).
Παράλληλα, σύμφωνα με το ελληνικό έγγραφο, «για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι αρχές θα νομοθετήσουν στις 31 Οκτωβρίου του 2015 μεταρρυθμίσεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2016 και θα προβλέπουν:

– Συγκεκριμένο σχεδιασμό και παραμετρικές βελτιώσεις έτσι ώστε να υπάρξει στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών.
– Διεύρυνση και εκσυγχρονισμό της βάσης των εισφορών και των συντάξεων των αυταπασχολουμένων, με βάση το πραγματικό εισόδημά τους, αλλά και τους κανόνες των ελάχιστων απαιτούμενων εισφορών.
– Αναθεώρηση και εξορθολογισμό των διαφορετικών συστημάτων καθορισμού των βασικών συντάξεων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανάγκη να υπάρχουν κίνητρα για την απασχόληση, την καταβολή εισφορών.
– Κατάργηση των κοινωνικών πόρων με τους οποίους χρηματοδοτούνται οι συντάξεις και αντιστάθμισή τους με τη μείωση των επιδομάτων ή την αύξηση των εισφορών σε συγκεκριμένα ταμεία από την 31η Οκτωβρίου 2015.
– Εναρμόνιση των κανόνων παροχής συντάξεων του ΟΓΑ με εκείνα που ισχύουν στο υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα, εκτός εάν ο ΟΓΑ ενσωματωθεί σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Η ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης θα γίνει έως το τέλος του 2017. Το 2015, η διαδικασία αυτή θα ενεργοποιηθεί μέσω νομοθεσίας για την ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης σε μια ενιαία οντότητα και η λειτουργική ενοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Περαιτέρω μειώσεις του λειτουργικού κόστους και πιο αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, με βελτιωμένη εξισορρόπηση των αναγκών των «εύπορων» και «φτωχότερων» ταμείων, θα ενθαρρύνονται ενεργά.


ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Διενέργεια διαβούλευσης προκειμένου να επανεξεταστεί όλο το φάσμα των υφιστάμενων ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρώπης. Στη διαβούλευση θα ζητηθεί η συνδρομή διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILΟ).

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

  • Πάγωμα οποιασδήποτε αλλαγής στις συλλογικές συμβάσεις (εφαρμογή νέου πλαισίου από το φθινόπωρο)
  • Νέο σύστημα συλλογικής διαπραγμάτευσης έως το δ’ τρίμηνο του 2015
  • Δράσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με στόχο: α) την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των νόμιμων εταιρειών, β) την προστασία των εργαζομένων και γ) την ενίσχυση των εσόδων από τον φόρο κοινωνικής ασφάλισης.

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ – ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

  • Αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ βάσει του κόστους.
  • Αντικατάσταση της έκπτωσης 20% για καταναλωτές υψηλής τάσης με κόστος βάσει τιμολογίων.
  • Ενίσχυση της οικονομικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρισμού.
  • Νέο πλαίσιο υποστήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εφαρμογή της ενεργειακής απόδοσης.
  • Επανεξέταση της φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων.
  • Μείωση κατά 50% του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016.

ΑΓΡΟΤΕΣ

  • Κατάργηση αγροτικών φοροαπαλλαγών έως το τέλος του 2017 (επιδότηση για πετρέλαιο, αφορολόγητο επιδοτήσεων).
  • Αύξηση της προκαταβολής φόρου των αγροτών από το 27,5% στο 55%.
  • Αυστηρότερα κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος αγρότης.

ΑΓΟΡΕΣ – ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΟΟΣΑ (ΜΗΣΥΦΑ, ΚΥΡΙΑΚΕΣ)

  • Υιοθέτηση των περισσότερων προτάσεων του ΟΟΣΑ για απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών.
  • Άνοιγμα των ακόλουθων επαγγελμάτων: α) μηχανικών, β) συμβολαιογράφων, γ) αναλογιστών και δ) δικαστικών επιμελητών.
  • Απελευθέρωση της αγοράς τουριστικών μισθωμάτων και μεταφοράς σε πορθμεία (τουριστικά λεωφορεία κ.λπ.).
  • Κατάργηση μη ανταποδοτικών τελών και χρεώσεων υπέρ τρίτων.
  • Τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) θα συνεχίσουν να πωλούνται αποκλειστικά στα φαρμακεία.
  • Διατήρηση του σημερινού καθεστώτος για το παστεριωμένο γάλα και τους φούρνους (ζύγισμα ψωμιού).
  • Αμετάβλητο το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, όπως θεσπίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
  • Μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση επενδύσεων.
  • Μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου.


ΔΙΚΤΥΑ 4-5G

  • Έσοδα μέσω της έκδοσης αδειών για δίκτυα 4G και 5G.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ – ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΝΑΛΙΩΝ

  • Φορολογία 30% στον ηλεκτρονικό τζόγο που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2015-16.
  • Προκήρυξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την απόκτηση άδειας λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών και τον καθορισμό των όρων χρήσης των αντίστοιχων συχνοτήτων.
  • Φορολογία στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

  • Μεταρρύθμιση στο Ενιαίο Μισθολόγιο, με ημερομηνία εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου του 2016, θέτοντας τις βασικές παραμέτρους κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο και σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί για το μισθολογικό κόστος και με πλήρη εφαρμογή σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα. Σε αυτή συμπεριλαμβάνεται η σύνδεση των μισθών με την ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού της. (Οι Αρχές θα εγκρίνουν επίσης τη νομοθεσία για τον εξορθολογισμό των εξειδικευμένων δικτύων των μισθών μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2015).
  • Ευθυγράμμιση μη μισθολογικών προνομίων όπως ρυθμίσεις άδειας, ημερήσιες αποζημιώσεις, επιδόματα ταξιδιών και προνόμια, με τις βέλτιστες πρακτικές εντός της Ε.Ε., που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2016.
  • Ενστερνισμό των νέων όρων Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής για ανώτατο όριο μισθολογικού κόστους και του επιπέδου της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα που να συνάδουν με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη διασφάλιση της πτωτικής πορείας των μισθολογικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ μέχρι το 2019.
  • Πρόσληψη διευθυντών που θα αξιολογούν την απόδοση όλων των υπαλλήλων (στόχος η πρόσληψή τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 έπειτα από μια διαδικασία ελέγχου).
  • Εισαγωγή νέου συστήματος μόνιμης κινητικότητας που θα εφαρμοστεί από το 4ο τρίμηνο του 2015. Το πρόγραμμα θα προωθήσει τη χρήση της περιγραφής εργασίας και θα συνδέεται με μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλες τις τρέχουσες κενές θέσεις εργασίας. Η τελική απόφαση σχετικά με την κινητικότητα των εργαζομένων θα λαμβάνεται από την αρμόδια υπηρεσία. Αυτό θα εξορθολογίσει την κατανομή των πόρων, καθώς και τη στελέχωση του συνόλου της Γενικής Κυβέρνησης.
  • Μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με βάση τις προηγούμενες συμφωνίες. Εισαγωγή μέτρων για τη μείωση των υποθέσεων που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια. Στενή συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τεχνική βοήθεια για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, τη διαμεσολάβηση και τα δικαστικά στατιστικά.
  • Ενίσχυση της εξουσίας της ΕΛΣΤΑΤ.
  • Κατάρτιση αναθεωρημένου στρατηγικού σχεδίου κατά της διαφθοράς μέχρι τις 31 Ιουλίου 2015. Τροποποίηση και εφαρμογή του νομικού πλαισίου για τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Νομοθεσία για το οικονομικό έγκλημα και έρευνες κατά της διαφθοράς από πολιτικές παρεμβάσεις.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης