Εναντίον οποιασδήποτε συζήτησης για κούρεμα των ευρωπαϊκών δανείων του ελληνικού χρέους τάσσεται για μία ακόμα φορά η Άνγκελα Μέρκελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με σημερινές της δηλώσεις η Γερμανίδα καγκελάριος απαντά στις πιέσεις που δέχεται από το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ να αποδεχθεί το κούρεμα χρέους, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει θέμα για ”καθαρό” κούρεμα του ελληνικού χρέους. Είναι εκτός συζήτησης».

Παράλληλα, η κ. Μέρκελ τόνισε: «Πρέπει να δούμε αν το νέο πρόγραμμα προς την Ελλάδα θα είναι επαρκές για τρία χρόνια».

Σκληρή θέση σε μια δύσκολη συγκυρία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εναντίον οποιασδήποτε συζήτησης για κούρεμα των ευρωπαϊκών δανείων του ελληνικού χρέους τάσσεται για μία ακόμα φορά η Άνγκελα ΜέρκελΗ δήλωση της Μέρκελ έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις κρίσιμες αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν καταρχήν στο Eurogroup του Σαββάτου και εν συνεχεία στη Σύνοδο Κορυφής των 28 την προσεχή Κυριακή.

Με τα περιθώρια να έχουν στενέψει ασφυκτικά για την Ελλάδα και την ΕΕ και με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητεί λύση με μεταρρυθμίσεις αλλά και άμεση έναρξη του διαλόγου για την αναδιάρθρωση του χρέους, η αρνητική στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου ως προς το ζήτημα αυτό, επιδεινώνει την ήδη άσχημη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις.

Εκφράζοντας ένα μεγάλο μέρος των εκπροσώπων των χωρών-μελών της ευρωζώνης, η Γερμανίδα καγκελάριος επιδεικνύει σθεναρή αντίσταση σε ό,τι έχει να κάνει με ένα θέμα που χαρακτηρίζεται ως «ταμπού» από πολιτικούς αναλυτές αλλά και από την ελληνική κυβέρνηση, αρνούμενη να ενστερνιστεί τις εισηγήσεις άλλων θεσμών, όπως για παράδειγμα του ΔΝΤ, το οποίο εμπλέκεται στις διαβουλεύσεις.

Μάλιστα η δήλωσή της ότι δεν τίθεται θέμα «καθαρού κουρέματος» ερμηνεύεται από αναλυτές ως μια απόπειρα να πετάξει το… μπαλάκι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να ασκήσει πίεση προς τον οργανισμό να αποδεχτεί με τη σειρά του κούρεμα δικών του δανείων που έχει παραχωρήσει στην Ελλάδα.

Το ερώτημα είναι τι διακυβεύεται στην εν λόγω διαπραγμάτευση και σε ποιες υποχωρήσεις προτίθενται πλέον να προβούν οι δύο πλευρές. Διότι ως φαίνεται η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, μπορεί να έτυχε θερμής υποδοχής από ένα μεγάλο κομμάτι της Ολομέλειας, όμως τα λόγια είναι λόγια και οι αριθμοί… αριθμοί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επικείμενες συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών το σαββατοκύριακο θα είναι έντονες, οι διαξιφισμοί πολλοί και η ελληνική πλευρά θα κληθεί να έρθει αντιμέτωπη με τη «σκληρή γλώσσα των αριθμών» όπως αποτυπώθηκε και στις σημερινές δηλώσεις της κας Μέρκελ αλλά και σε χθεσινές ομιλίες μελών του ευρωκοινοβουλίου.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης