Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς μία επώδυνη συμφωνία με τους πιστωτές οδεύει -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- η κυβέρνηση, που εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να στείλει την πρόταση που θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα έως και 12 δισ. ευρώ με στόχο τη λήψη δανείου, το ύψος του οποίου μπορεί να φθάσει τα 80 δις (51 δισ. εκτιμά το ΔΝΤ).

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε στην κυοφορούμενη συμφωνία τονίζοντας ότι «θα πάνε όλα πάρα πολύ καλά και πάρα πολύ γρήγορα».


Τουσκ: «Απαιτούνται ρεαλιστικές προτάσεις από την Ελλάδα, οι οποίες πρέπει να συνδυαστούν με ρεαλιστικές προτάσεις από τους δανειστές για τη βιωσιμότητα του χρέους»
Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε ανάρτησή του στο Τwitter, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, επεσήμανε ότι «απαιτούνται ρεαλιστικές προτάσεις από την Ελλάδα, οι οποίες πρέπει να συνδυαστούν με ρεαλιστικές προτάσεις από τους δανειστές για τη βιωσιμότητα του χρέους, ώστε να δημιουργηθεί μια κατάσταση win-win».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η προοπτική της επιβολής φορολογικών μέτρων 12 δισ. ευρώ έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν κάνουμε επιλογή υποταγής, δεν θα γίνει το “όχι” μνημονιακό “ναι”» σημείωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίου ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Όλα τα μέτρα θα περάσουν από το «μικροσκόπιο» του κυβερνητικού συμβουλίου, το οποίο συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους.

Το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί από τις μακροοικονομικές προβλέψεις και τα κρατικά έξοδα.

Ράβουν «κοστούμι» 12 δισ. ευρώ



Ειδικότερα, σύμφωνα με διαρροές, τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προτεινόμενης συμφωνίας έχουν ως εξής:

– νέο καθεστώς ΦΠΑ με συντελεστές 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα, 13% για ξενοδοχεία, ενέργεια, 23% στην εστίαση και στα περισσότερα τρόφιμα, αλλά και διατήρηση της έκπτωσης 30% στα νησιά του Αιγαίου.

Ειδικότερα, με το εν λόγω καθεστώς επέρχονται φυσικά οι εξής αλλαγές στην αγορά:

1) αυξάνεται από το 13% στο 23% ο συντελεστής ΦΠΑ για:

* όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, τοματοπολτοί, σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ.)

* τις υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων, κόμιστρα ταξί)

* τα σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης

* τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών

* τις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια

* τα εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ., πλην θεάτρων).

Η πρόταση θα περιλαμβάνει αποτελεσματικότερες μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της άμεσης απόδοσης εσόδων στα κρατικά ταμεία και της ενίσχυσης της αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίαςΟι τιμές όλων των παραπάνω ειδών και υπηρεσιών θα αυξηθούν άμεσα κατά 8,85%, καθώς θα είναι αδύνατο για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών να «απορροφήσουν» την αύξηση του ΦΠΑ κρατώντας αμετάβλητες τις τιμές τους.

2) αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%, με συνέπεια οι τιμές των υπηρεσιών και των προϊόντων αυτών να αυξηθούν κατά 6,1%.

Τα βασικά και φρέσκα είδη διατροφής, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, το φυσικό αέριο θα παραμείνουν στο 13%.

Για φάρμακα, εκδόσεις βιβλίων και εισιτήρια θεάτρου ο συντελεστής θα μειωθεί ελάχιστα από το 6,5% στο 6%.

Επίσης, προβλέπονται μέτρα όπως:

– αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και ενσωμάτωσή της στη φορολογική κλίμακα

– αυστηρότερα κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος αγρότης

– θέσπιση νέου καθεστώτος όσον αφορά στην έκπτωση φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, προκειμένου να χτίσουν το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ

– επιβολή ΕΝΦΙΑ και εφέτος και το 2016, με έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και ανεξάρτητα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

– διεύρυνση της έννοιας της φοροδιαφυγής

– κατάργηση των προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

– δημιουργία αυτόνομης φορολογικής διοίκησης

– αποβολή από τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο όσων δεν πληρώνουν τρέχουσες υποχρεώσεις προς εφορία και ταμεία

– αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων έχουν εισοδηματική ικανότητα να πληρώσουν νωρίτερα από τη λήξη της ρύθμισης και εφαρμογή επιτοκίων αγοράς στη ρύθμιση

– αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ από τα 10.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ

– αύξηση του συντελεστή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13%

– αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%.

Η πρόταση θα περιλαμβάνει αποτελεσματικότερες μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της άμεσης απόδοσης εσόδων στα κρατικά ταμεία, αλλά κυρίως ενίσχυσης της αναπτυξιακής τροχιάς της οικονομίας που θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων και στην καταπολέμηση της ανεργίας.


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης