Λαγκάρντ προς Γερμανία: Αυξήστε τις επενδύσεις

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014, 14:25
Λαγκάρντ προς Γερμανία: Αυξήστε τις επενδύσεις
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τη Γερμανία να αυξήσει τις επενδύσεις για να βοηθήσει στην τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας πως η ζώνη του ευρώ ως σύνολο χρειάζεται να κάνει περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη μια σειρά μέτρων για την τόνωση της ανάκαμψης, με τον πρόεδρο της τράπεζας Μάριο Ντράγκι να απευθύνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις να στηρίξουν με επιπλέον δαπάνες τη διαδικασία αυτή.

Στην ίδια κατεύθυνση, η Λαγκάρντ δήλωσε σε συνέντευξή της προς την οικονομική εφημερίδα «Λεζ Εκό» ότι η διαδικασία θα μπορούσε να βοηθηθεί από τη Γερμανία, η οποία δανείζεται με χαμηλά επιτόκια ρεκόρ και ετοιμάζεται να καταγράψει πλεόνασμα στον δημόσιο τομέα για τρίτη συνεχή χρονιά.

«Πιστεύουμε πως θα ήταν ευπρόσδεκτες οι δημόσιες ή ιδιωτικές επενδύσεις (στη Γερμανία) για να χρηματοδοτηθούν οι υποδομές» τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι η γερμανική οικονομία δεν πρόκειται να καταστεί έτσι λιγότερο ανταγωνιστική.

Ερωτηθείσα σε μια δεύτερη συνέντευξη στον ραδιοσταθμό Ραντιό Κλασίκ αν η Γερμανία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να δώσει ώθηση σε μια ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη, η Λαγκάρντ δήλωσε: «Μας φαίνεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι η Γερμανία μπορεί να προχωρήσει λίγο περισσότερο, ότι μπορεί να κάνει λίγο περισσότερα, προς το συμφέρον της Γερμανίας».

Παράλληλα, τόνισε ότι όλα τα κράτη-μέλη του συνασπισμού πρέπει να προχωρήσουν περισσότερο απ' όσο κάνουν οι ως τώρα οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δημιουργώντας περισσότερο ευέλικτες αγορές εργασίας και απελευθερώνοντας τον ανταγωνισμό.

«Πιστεύω πως η διαρθρωτική μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη όσον αφορά στις κανονιστικές ρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, οι οποίες είναι υπερβολικές σε ορισμένες περιοχές, όσον αφορά περιοχές της οικονομικής δραστηριότητας που είναι υπερβολικά προστατευμένες και χρειάζεται να ανοίξουν στον ανταγωνισμό» ανέφερε.

«Αυτό ισχύει για όλους ... ισχύει για τη Γαλλία, ισχύει για τη Γερμανία, ισχύει για την Ιταλία» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014, 14:25