ΛΔ Κονγκό: Νεκροί 1.662 στρατιωτικοί στις επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης ADF στην Μπένι από το 2014

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2019, 05:34
ΛΔ Κονγκό: Νεκροί 1.662 στρατιωτικοί στις επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης ADF στην Μπένι από το 2014

Οι ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ανακοίνωσαν χθες Σάββατο ότι έχουν χάσει 1.662 άνδρες από το 2014 στην περιοχή Μπένι (ανατολικά), όπου ετοιμάζονται να εξαπολύσουν ακόμη πιο ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον της διαβόητης οργάνωσης Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Allied Democratic Forces, ADF), η οποία ιδρύθηκε στην Ουγκάντα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο στρατός της ΛΔ Κονγκό αναφέρεται επίσημα στις απώλειές του στις επιχειρήσεις τις οποίες διεξάγει τα τελευταία χρόνια σε αυτό το τμήμα της επαρχίας Βόρειο Κίβου, όπου δρουν επίσης κονγκολέζικες ένοπλες οργανώσεις, οι αντάρτες Μάι-Μάι.

«Ετοιμαζόμαστε να εντείνουμε τις επιχειρήσεις στο πεδίο», δήλωσε σε ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού Πρακτορείου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του επιτελείου στρατηγός Σιλβέν Εκένγκε. Θα οριστεί εξάλλου νέος διοικητής της επιχείρησης που διεξάγεται, που έχει βαπτιστεί Sokola 1.

Στόχος είναι «να τερματιστεί» η δράση των ADF, συμπλήρωσε και τόνισε: «αυτοί είναι οι αληθινοί τρομοκράτες».

Οι ADF, που εφορμούν από απομονωμένες, δυσπρόσιτες και δασικές περιοχές, κατηγορούνται για τη σφαγή εκατοντάδων αμάχων στην Μπένι από το 2014. Κατηγορούνται επίσης ότι σκότωσαν 15 κυανόκρανους του ΟΗΕ στην περιφέρεια της Μπένι τον Δεκέμβριο του 2017 και έξι ως επτά άλλους τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς.

«Θα διεξάγουμε επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας, μόνοι ή μαζί με εταίρους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, προφανώς αναφερόμενος στη δύναμη του ΟΗΕ, τη MONUSCO, που είναι παρούσα στην Μπένι.

«Το μόνο που θέλουμε είναι η MONUSCO να μπορέσει να διαδραματίσει τον ρόλο της», πρόσθεσε, σημειώνοντας την μείωση της δράσης της δύναμης ταχείας επέμβασης του Οργανισμού στην περιοχή.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να επισκεφθεί την Μπένι σήμερα.

«Τασσόμαστε ανεπιφύλακτα στο πλευρό των αρχών του Κονγκό στον αγώνα εναντίον των ADF», διαβεβαίωσε ο Γκουτιέρες χθες Σάββατο, κατά την άφιξή του στη Γκόμα.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2019, 05:34