Εναέρια επίθεση των ΗΠΑ, σύμφωνα με αξιωματούχους, είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του, στέλεχος της αλ-Κάιντα στη Λιβύη. Η επιχείρηση, έλαβε χώρα το Σάββατο και δεν περιλάμβανε δυνάμεις εδάφους, ενώ η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας είχε ενημερωθεί έγκαιρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πενταγώνου, αποκάλυψε πως οι αεροπορία των ΗΠΑ, διεξήγαγε «χτύπημα αντικατασκοπείας εναντίον ενός στελέχους σχετιζόμενου με την γκρουπ της αλ-Κάιντα στη Λιβύη», χωρίς να διευκρινίζει περισσότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δική της δήλωση, η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, αποκάλυψε πως το νεκρό άτομο, είναι ο Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, ένας από τους ηγέτες της «αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ» (AQIM). Επίσης «άνδρες Λίβυοι που σχετίζονται με τρομοκρατικές ομάδες της ανατολικής Λιβύης» επίσης πέθαναν, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επιβεβαίωση για κάτι τέτοιο.

Το «Μοχτάρ Μπελμοχτάρ» είναι το όνομα που χρησιμοποιούσε ο Αλγερινός ηγέτης της AQIM, πριν όμως εγκαταλείψει την οργάνωση, με σκοπό να δημιουργήσει μια νέα οργάνωση ονόματι αλ-Μουλαταμίν ή Μασκοφόρα Ταξιαρχία. Τον Ιανουάριο του 2013, άντρες σχετιζόμενοι με τον Μπελμοχτάρ, πολιόρκησαν το εργοστάσιο αερίου Αμένας της Αλγερίας, σκοτώνοντας 40 εργάτες, 38 εκ των οποίων αλλοδαποί.

Το φετινό Ιανουάριο ο Μπελμοχτάρ, γνωστός και ως «μονόφθαλμος σεΐχης», μιας και είχε χάσει το ένα του μάτι σε μάχη του Αφγανιστάν, επαίνεσε το μακελειό στη Charlie Hebdo και κάλεσε τους μουσουλμάνους της Δύσης, σε παρόμοιες επιθέσεις στις χώρες διαμονής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης