Λιβύη: Ο στρατάρχης Χάφταρ διέταξε τα στρατεύματά του να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις για την κατάληψη της Τρίπολης

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Μαΐου 2019, 01:22
Λιβύη: Ο στρατάρχης Χάφταρ διέταξε τα στρατεύματά του να κλιμακώσουν τις επιχειρήσεις για την κατάληψη της Τρίπολης

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, διέταξε τα στρατεύματά του -- που διεξάγουν από τις αρχές Απριλίου ευρείας κλίμακας επιχείρηση με σκοπό την κατάληψη της Τρίπολης -- να εκδιώξουν και να εξολοθρεύσουν τις δυνάμεις του εχθρού που υποχωρούν, με ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε χθες Κυριακή.

Στο μήνυμα αυτό, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα εκπρόσωπος του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), ο Χάφταρ τονίζει ότι ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού -- ο οποίος ξεκινά σήμερα Δευτέρα στη Λιβύη -- είναι μήνας του τζιχάντ (του «ιερού πολέμου»).

Η κατάσταση στα μέτωπα έχει περιέλθει σε αδιέξοδο εδώ και εβδομάδες.

Η διαταγή του Χάφταρ μεταδόθηκε λίγες ώρες μετά την έκκληση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους στην Τρίπολη.

Η Αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) προέτρεψε τις αντιμαχόμενες πλευρές να θέσουν σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός από τις 04:00 σήμερα, ώστε να συμπέσει με την έναρξη του μήνα του Ραμαζανιού, ώστε να επιτραπεί «η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται» αλλά και να εξασφαλιστεί «η ελεύθερη κίνηση των αμάχων».

Δεν υπήρξε αντίδραση ούτε από τον ΛΕΣ του Χάφταρ, ούτε από τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Εθνότητας (ΚΕΕ).

Στις μάχες από την 4η Απριλίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 392 άνθρωποι, άλλοι 1.936 έχουν τραυματιστεί και περίπου 55.000 έχουν εκτοπιστεί. Χιλιάδες άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι σε εμπόλεμες ζώνες.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 6 Μαΐου 2019, 01:23