Η Ε.Ε. θα αποφασίσει στο τέλος της εβδομάδας εάν θα είναι δυνατή μια συμφωνία για το Brexit, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρόεδρος Macron επεσήμανε ότι οι συνομιλίες πρέπει τώρα να προχωρήσουν γρήγορα για να διαπιστωθεί εάν η συμφωνία μπορεί να «σεβαστεί» τις αρχές της Ε.Ε. Ο κ. Johnson είπε ότι η Ε.Ε. δεν θα πρέπει να «δελεαστεί» να σκεφτεί ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στο Brexit πέρα από τις 31 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο νόμος απαιτεί από αυτόν να το ζητήσει αν η συμφωνία δεν υπάρξει μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο ενός Σαββατοκύριακου που μίλησε στους ηγέτες της Ε.Ε., ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε στον πρόεδρο Macron τηλεφωνικά ότι πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά ότι η Ε.Ε. πρέπει να συνταιριάξει τους συμβιβασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης είπε ότι ο πρόεδρος Macron δήλωσε στον Johnson ότι «οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν σύντομα με την ομάδα του Michel Barnier τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να αξιολογηθεί στο τέλος της εβδομάδας εάν υπάρχει συμφωνία που να σέβεται τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά συμβαίνουν καθώς τα δύο μέρη προσπαθούν να βρουν εγκαίρως νέα συμφωνία εν όψει της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Οι ρυθμίσεις για την παρεμπόδιση δημιουργίας «σκληρού συνόρου» στη νήσο της Ιρλανδίας εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδιο, με την Ε.Ε. να ζητεί «θεμελιώδεις αλλαγές» στις τελευταίες προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ανώτερη πηγή της πρωθυπουργικής κατοικίας στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάνει μεγάλη, σημαντική προσφορά, αλλά είναι καιρός η Επιτροπή να επιδείξει προθυμία για συμβιβασμό επίσης, αν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει χωρίς συμφωνία».

Δημοσιοποιήθηκε εκρηκτική έκθεση από την «The Sunday Telegraph», η αποκαλύπτει ότι ανώτερα κυβερνητικά στελέχη σκοπεύουν να «σαμποτάρουν» την Ε.Ε., εάν η Βρετανία παραμείνει στην ένωση μετά την ημερομηνία που έχει θέσει ως όριο ο Τζόνσον.

Δύο μέλη του υπουργικού συμβουλίου αποκάλυψαν στο έγγραφο ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν την παρεμπόδιση του προϋπολογισμού της Ένωσης για το 2021-2027, που αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς και την αποστολή του ευρωσκεπτικιστή αρχηγού του κόμματος Brexit Nigel Farage στις Βρυξέλλες .

Το Σάββατο η προσέγγιση εγκρίθηκε από τον Steve Baker, πρώην υπουργό του Brexit, ο οποίος παροτρύνει τον πρωθυπουργό να πυροδοτήσει «πυρηνικό όπλο στην καρδιά του αστεροειδούς».

Πληροφορίες από BBC και The Sunday Telegraph

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης