Ιορδανός κυανόκρανος της MINUSMA, της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι, σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν την Τετάρτη το πρωί όταν δέχθηκε επίθεση η οχηματοπομπή τους στην Κιντάλ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Η οχηματοπομπή των τεσσάρων Ιορδανών δεχόταν επί μία ώρα πυρά ελαφρών όπλων και εκτοξευτήρων ρουκετών, διευκρίνισε στη Νέα Υόρκη ο εκπρόσωπος του οργανισμού, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος της MINUSMA, ο Ολιβιέ Σαλγκαντό, αναφέρθηκε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης σε «τρομοκρατική» ενέργεια, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι θεωρείται πως είναι οι φερόμενοι ως δράστες.

«Δυστυχώς, ο ένας από τους κυανόκρανους υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη στην επίθεση το πρωί», πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, «καταδίκασε σθεναρά» την επίθεση, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο κ. Ντουζαρίκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΓΓ σημείωνε σε έκθεσή του προορισμένη για τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι στην Κιντάλ αναφέρονται τελευταία λιγότερες επιθέσεις. Στην έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε συμπτωματικά την ημέρα της επίθεσης, ανέφερε πως είναι ορατά τα αποτελέσματα της εντατικοποίησης του πολιτικού διαλόγου της αποστολής με παράγοντες στην περιοχή.

Όμως, την τελευταία εβδομάδα, σημειώθηκαν πέντε συμβάντα στον τομέα, ανέφερε η MINUSMA, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τη φύση τους.

Με περίπου 13.000 στρατιωτικούς, η MINUSMA, που δημιουργήθηκε το 2013 για να υποστηρίξει την πολιτική διαδικασία στο Μάλι, είναι η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ που έχει υποστεί μακράν τις περισσότερες απώλειες. Συνολικά, 172 κυανόκρανοι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια.

Το Μάλι, περίκλειστη φτωχή χώρα στην καρδιά του Σαχέλ, βίωσε δύο στρατιωτικά πραξικοπήματα από την ίδια ομάδα συνταγματαρχών, τον Αύγουστο του 2020 και τον Μάιο του 2021. Η πολιτική κρίση πάει πακέτο με τη βαθιά κρίση από το ξέσπασμα των εξεγέρσεων αυτονομιστών και τζιχαντιστών στον βορρά το 2012.

Το Μάλι κυβερνά πλέον στρατιωτική χούντα που τερμάτισε τη συνεργασία με τη Γαλλία και τους εταίρους της και στράφηκε στη Ρωσία για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της δράσης των τζιχαντιστών, που έφθασε ως το κεντρικό τμήμα της χώρας κι έχει εξαπλωθεί σε γειτονικά κράτη, στον Νίγηρα και στην Μπουρκίνα Φάσο.

Χιλιάδες πολίτες και στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας της βίας που μαίνεται στο Μάλι τα τελευταία χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης