Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με το Μαυροβούνιο, Έντουαρντ Κούκαν, εξέφρασε την προσδοκία να λάβει η Ποντγκόριτσα, στο τέλος Ιουνίου, ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι, αν αυτό δεν συμβεί, η επόμενη ευκαιρία θα παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο.

Σημείωσε, ακόμη, ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων με το Μαυροβούνιο θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ε.Ε. είναι προσηλωμένη στα Δυτικά Βαλκάνια και επιθυμεί οι χώρες της περιοχής να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κούκαν, ο οποίος συμμετέχει σε συνάντηση εκπροσώπων Κοινοβουλίων των χωρών της περιοχής και της Ε.Ε., στην Μπούντβα, δήλωσε ότι θα απογοητευθεί, αν δεν καθοριστεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων Μαυροβούνιου – Ε.Ε..

«Η Σλοβακία θα στηρίξει τις διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Μαυροβουνίου και παραμένει να δούμε τι θα συμβεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» τόνισε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Νταν» της Ποντγκόριτσας.

Ο κ. Κούκαν επιβεβαίωσε ότι ορισμένες χώρες στην Ε.Ε. δεν επιθυμούν έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Μαυροβούνιο τον Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχω ακούσει, όπως και άλλοι, ότι υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Αλλά δεν γνωρίζω ποιοι είναι οι λόγοι και τα κίνητρα τέτοιων απόψεων. Ελπίζω να υπάρξει θετική έκβαση» είπε.

Η απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ε.Ε. αναμένεται να ληφθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών της Ε.Ε. στις 26 Ιουνίου και τρεις μέρες αργότερα την τελευταία λέξη θα πουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών – μελών της Ε.Ε.. Όλοι γνωρίζουν ότι σε κάποια πεδία το Μαυροβούνιο πρέπει να καταβάλει επιπρόσθετες προσπάθειες για να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, είπε ο Σλοβάκος διπλωμάτης, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν από τα ενταξιακά κεφάλαια 23 και 24 που αφορούν στη δικαιοσύνη, τη μάχη κατά της διαφθοράς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι από το πρώτο κεφάλαιο.

«Ακριβώς αυτά είναι τα κεφάλαια που αφορούν στους τομείς για τους οποίους το Μαυροβούνιο δέχεται κριτική. Για το Μαυροβούνιο θα είναι καλύτερο να είναι εντός των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. και όχι εκτός» υπογράμμισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: Απόστολος Αγιοστρατίτης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης