Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ταϊλάνδη

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013, 15:24
Μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ταϊλάνδη
Δεκάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές -κυρίως γυναίκες- συγκεντρώθηκαν την Κυριακή σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης Μπανγκόκ ζητώντας για άλλη μία φορά την παραίτηση της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 2ας Φεβρουαρίου, τις οποίες θα μποϊκοτάρει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η Γινγκλάκ διέλυσε στις 9 Δεκεμβρίου το κοινοβούλιο --έπειτα από την ομαδική παραίτηση και των περίπου 150 βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος- και προκήρυξε εκλογές, αλλά οι διαδηλωτές ζητούν την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με στόχο την πολιτική αποδυνάμωση της οικογένειας Σιναουάτρα.

Φωνάζοντας «Γινγκλάκ, βγες έξω», χιλιάδες διαδηλωτές με σφυρίχτρες στο στόμα προκάλεσαν κυκλοφοριακή παράλυση σε πολλούς κομβικούς δρόμους και σε δύο εμπορικές συνοικίες της πρωτεύουσας.

Γύρω από το σπίτι της πρωθυπουργού συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές και την καλούσαν να παραιτηθεί. Η Γινγκλάκ, η οποία μέχρι τις εκλογές είναι υπηρεσιακή πρωθυπουργός, δεν βρίσκεται στην Μπανγκόκ, αλλά περιοδεύει στα βορειοανατολικά της χώρας, εκεί όπου είναι το αρχηγείο του κόμματός της.

Ο αρχηγός των διαδηλωτών Σουθέπ Τσαουγκσουμπάν του Δημοκρατικού Κόμματος επιθυμεί την αντικατάσταση της κυβέρνησης από ένα μη εκλεγμένο «λαϊκό συμβούλιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013, 15:24