Συναγερμό σήμανε η «Ένωση για την Ανάπτυξη του Ιταλικού Νότου» (Svimez), η οποία παρουσίασε μια έκθεσή της σήμερα στην Ρώμη για τις εξελίξεις στην περιοχή τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, όπως αναφέρεται στην έκθεση αυτή, εγκατέλειψαν τις περιφέρειες του ιταλικού νότου και μετανάστευσαν στο εξωτερικό 2,7 εκατομμύρια πολίτες.

Από το 2007 μέχρι το τέλος του 2012 η βιομηχανική παραγωγή στην Κάτω Ιταλία μειώθηκε κατά ποσοστό 25%, οι θέσεις εργασίας στη βιομηχανία κατά 24% και οι θέσεις εργασίας συνολικά κατά 25%. Μόνο το 2011 οι κάτοικοι της νότιας Ιταλίας οι οποίοι μετανάστευσαν στο εξωτερικό έφτασαν τις 50.000, ήταν δηλαδή 10.000 περισσότεροι από ό,τι το 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο ιταλικός Νότος —χωρίς υπερβολές— κινδυνεύει από ερημοποίηση», είπαν οι υπεύθυνοι της Svimez κατά την παρουσίαση της έκθεσής τους. Όσον αφορά την αύξηση της ανεργίας, οι νότιες περιφέρειες της χώρας βρίσκονται στην χειρότερη κατάσταση των τελευταίων τριάντα έξι χρόνων. «Η ολοένα αυξανόμενη ανεργία προκαλεί μεγάλη ανησυχία, κυρίως για το ότι αποθαρρύνονται πολλοί νέοι οι οποίοι αναγκάζονται να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό», υπογράμμισε σε μήνυμά του προς την ημερίδα της Svimez ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο.

«Τα στοιχεία της απασχόλησης είναι δραματικά όσο ποτέ. Αλλά δεν θέλουμε να παραδοθούμε, θα μείνουμε εδώ και θα δώσουμε την μάχη μας, με κάθε τρόπο», σχολίασε ο πρόεδρος των ιταλών νέων επιχειρηματιών, Ιάκοπο Μορέλι.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης