Τις πύλες του άνοιξε την Τετάρτη, 15 Μαΐου, το μαυσωλείο του εμβληματικού ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης, Βλαντιμίρ Λένιν, το οποίο παρέμενε κλειστό για μήνες λόγω εργασιών ανακαίνισης και ενίσχυσης των θεμελίων του, μετέδωσε το euronews.

Μαθητές, ξένοι τουρίστες αλλά και απλοί κάτοικοι της Μόσχας σχημάτισαν ουρές στην Κόκκινη Πλατεία, περιμένοντας υπομονετικά να επισκεφτούν τον χώρο όπου βρίσκεται τοποθετημένη η ταριχευμένη σορός του Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήταν λίγο τρομακτικά στο μαυσωλείο, αλλά μόλις είδα τον Λένιν, δεν ξέρω πως ακριβώς να το εκφράσω, μάλλον ηρέμησα λιγάκι. Ούτως ή άλλως έχει πεθάνει, δεν θα μας επιτεθεί ως φάντασμα», τόνισε η 9χρονη Ρωσίδα μαθήτρια Μάσα.

Ορισμένοι μάλιστα δεν έκρυψαν τη δυσπιστία τους για τη… σορό του Λένιν.

«Από αυτά που διαβάσαμε και δεν είναι σίγουρο ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αυτός που βλέπουμε δεν είναι ο Λένιν, αλλά κέρινο ομοίωμα. Αυτό έχω διαβάσει με το επιχείρημα του πώς είναι δυνατόν να τον διατηρούν τόσο καιρό αναλλοίωτο. Ίσως να είναι εκείνος, ίσως κι όχι», εξήγησε από την πλευρά της η Αμερικανίδα τουρίστρια, Τάμι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά το γεγονός ότι το 2011 σε διαδικτυακή ψηφοφορία το 69% όσων συμμετείχαν τάχθηκε υπέρ της ταφής της σορού του Λένιν δίπλα στη μητέρα του στην Αγία Πετρούπολη, μέχρι στιγμής το θέμα δεν έχει εξεταστεί από τη Βουλή. Η μη ταφή του εμβληματικού ηγέτη της Ρωσίας, που πέθανε το 1924, έρχεται σε σύγκρουση με το παραδοσιακό έθιμο της ταφής το οποίο κυριαρχεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης