Η «μονομαχία» του Εμανουέλ Μακρόν με τη Μαρίν Λεπέν εξακολουθεί να μαίνεται στις γαλλικές κάλπες, με τους δύο υποψηφίους να ελπίζουν πως έως το πρωί της Δευτέρας θα έχουν αναδειχθεί νικητές. Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό αποχής των ψηφοφόρων φαίνεται να είναι ιδιαίτερα υψηλό φέτος.

Συγκεκριμένα, η αποχή αναμένεται να φτάσει έως και το 28% μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν οι εκτιμήσεις αυτές επαληθευτούν θα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής των τελευταίων δεκαετιών. Η αυξημένη αποχή μπορεί να ερμηνευτεί ως απροθυμία των ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο ψήφισαν υποψήφιους που αποκλείστηκαν, να ακολουθήσουν τις προτροπές τους και να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο. Οι περισσότεροι από τους αποκλεισμένους υποψήφιους λίγο – πολύ τάχθηκαν υπέρ του Μακρόν, οι ακροδεξιοί υπέρ της Λεπέν, ενώ από την αριστερά ο Μελανσόν δήλωσε «καμία ψήφο στη Λεπέν», χωρίς ωστόσο να προτείνει τον Μακρόν.

Μία άλλη εξήγηση που επίσης μπορεί να υπάρξει για την αύξηση της αποχής είναι ότι αυτή η εβδομάδα στη Γαλλία ήταν εβδομάδα σχολικών διακοπών και πολλοί Γάλλοι έχουν αναχωρήσει από τους τόπους κατοικίας τους.

Τι λένε τα πρώτα ανεπίσημα exit polls

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, την ίδια ώρα, τα πρώτα ανεπίσημα exit polls για τις εκλογές στη Γαλλία, δείχνουν άνετη επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν έναντι της Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα με τέσσερις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν την Κυριακή από τέσσερα φημισμένα ινστιτούτα σφυγμομετρήσεων στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να εξασφαλίσει ποσοστό από 55% έως 58% έναντι 42% έως 45% της Μαρίν Λεπέν, όπως διαρρέουν βελγικά ΜΜΕ, που δεν υπόκεινται στους περιορισμούς των γαλλικών από τη γαλλική νομοθεσία.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων είναι τα εξής:

Harris Interactive: 55% για τον Εμανουέλ Μακρόν – 45% για τη Μαρίν Λεπέν.

Ifop: 56% για τον Eμανουέλ Μακρόν – 44% για τη Μαρίν Λεπέν.

OpinionWay: 58% για τον Εμανουέλ Μακρόν – 42% για τη Μαρίν Λεπέν.

BVA: 57% για τον Εμανουέλ Μακρόν – 43% για τη Μαρίν Λεπέν.

Πρόκειται για αποτελέσματα σφυγμομετρήσεων που διενεργήθηκαν διαδικτυακά μεταξύ πολιτών που είχαν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι τις 17:00 ώρα Γαλλίας. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι προβλέψεις, οι οποίες στηρίζονται σε πραγματικά αποτελέσματα, αλλά έρευνες γνώμης επί αντιπροσωπευτικού δείγματος.

Τα επίσημα exit polls θα δημοσιοποιηθούν στις 20:00 ώρα Γαλλίας (21:00 Ελλάδος), μόλις κλείσει και η τελευταία κάλπη.

Οι τρεις φορές που οι νικητές του α΄ γύρου έχασαν στο δεύτερο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία

Στην ιστορία της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας συνήθως αυτός που κερδίζει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν πρώτος και στον πρώτο γύρο. Πλην τριών περιπτώσεων:

Η πρώτη ήταν το 1974 που ο Φρανσουά Μιτεράν ήταν πρώτος στον πρώτο γύρο, αλλά έχασε στον δεύτερο από τον Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.

Το 1981 ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ήταν πρώτος στον πρώτο γύρο, αλλά έχασε στον δεύτερο από τον Μιτεράν.

Τέλος, το 1995 ο Λιονέλ Ζοσπέν ήταν πρώτος στον πρώτο γύρο, αλλά έχασε στον δεύτερο από τον Ζακ Σιράκ. Έκτοτε ο νικητής του δεύτερου γύρου ήταν πρώτος και στον πρώτο γύρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης