Σε περίπου 50 δισ. δολάρια ανέρχεται το ποσό που βγαίνει παράνομα κάθε χρόνο από το Μεξικό, προερχόμενο από φοροδιαφυγή και παράνομες εμπορικές δραστηριότητες. Όπως επισημαίνεται σε έρευνα της Global Financial Integrity, η οποία εδρεύει στην Ουάσινγκτον, τουλάχιστον 872 δισ. δολάρια βγήκαν παράνομα από τη χώρα από το 1970 ως το 2010.

«Σχεδόν το 74% των ροών αυτών έγινε με ψευδή και εικονικά τιμολόγια. Οι παράνομες κινήσεις κεφαλαίων αυξήθηκαν εκθετικά αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής NAFTA το 1994, όταν πολλές πολυεθνικές απέκτησαν παρουσία στο Μεξικό», επισημαίνεται στην έκθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνολικές παράνομες ροές κεφαλαίων ανέρχονται σε σχεδόν 50 δισ. δολάρια το χρόνο την τελευταία δεκαετία, ή σχεδόν το 6% του ετήσιου ΑΕΠ στο Μεξικό.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της οργάνωσης, Ρέιμοντ Μπέικερ, σχολίασε πως το ποσό αυτό είναι «τρομακτικά μεγάλο για να το χάνει οποιαδήποτε αναπτυσσόμενη χώρα».

«Αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της μεξικανικής οικονομίας, για επενδύσεις στην εκπαίδευση, την κατασκευή δρόμων καθώς και για να καταπολεμηθούν τα καρτέλ των ναρκωτικών», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης