Οι ΗΠΑ σύντομα προτίθενται να διακόψουν τα εμπορικά προνόμια της Αργεντινής εξαιτίας της απροθυμίας της χώρας να καταβάλει τις αποζημιώσεις από δύο μακρόχρονες δικαστικές διαμάχες της με αμερικανικές εταιρείες, ανακοίνωσε σήμερα στέλεχος των Αμερικανικών εμπορικών υπηρεσιών.

«Ευελπιστούμε να κάνουμε τη σχετική εισήγηση στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο προσεχές μέλλον», τόνισε Αμερικανός εμπορικός αξιωματούχος, αντιδρώντας στα δημοσιεύματα του Τύπου στην Αργεντινή σχετικά με την πιθανή απώλεια των προνομίων της χώρας στα πλαίσια του Γενικευμένου Συστήματος Προτιμήσεων (GSP), ενός προγράμματος για την δημιουργία θέσεων εργασίας σε αναπτυσσόμενα κράτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι εμπορικές αρχές έχουν δεχθεί δύο αιτήματα τον Ιούνιο του 2010 για την αφαίρεση από την Αργεντινή των ευεργετημάτων του GSP εξαιτίας της μη καταβολής από την κυβέρνηση της χώρας δύο ξεχωριστών ετυμηγοριών για αποζημιώσεις από τo ICSID (το Διεθνές Κέντρο Διακανονισμού Επενδυτικών Διαφορών της Παγκοσμίου Τράπεζας)», τόνισε η ίδια πηγή.
«Η εξέταση εκ μέρους μας των δύο αιτημάτων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, και το ζήτημα συζητείται σε ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τα δύο αιτήματα και έχει δρομολογήσει επαφές με την κυβέρνηση της Αργεντινής, σε υψηλόβαθμα κλιμάκια, για τα συναφή θέματα», πρόσθεσε.

Η μία υπόθεση αφορά την Azurix Corp, μία εταιρεία με έδρα το Χιούστον, στην οποία είχε παραχωρηθεί για 30 χρόνια η εκμετάλλευση υδάτινων πηγών στην Αργεντινή, η οποία διεκδικεί από τη Λατινοαμερικανική χώρα εκδικασθείσα αποζημίωση από το ISCID άνω των 165 εκατ.
δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης